środa, 13 listopada 2019

KULEBIACZKI Z SOCZEWICĄ


Kulebiaczki z soczewicą
Składniki
1 szklanka ugotowanej soczewicy zielonej
1 cebulę
1 ząbek
1 łyż.oleju

*sol i pieprz ziołowy, tymianek do smaku

CIASTO
25 g świeżych drożdży
300 mąki oraz mąka do posypania stolnicy
100 ml napoju sojowego
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki ryżu ugotowanego
40 g masła
 szczypta soli

Wykonanie ciasta
Drożdże+ cukier+3 łyż.mąki+ mleko ciepłe = wymieszać, gdy wyrośnie zaczyn dodać resztę składników, zagnieść elastyczne ciasto tak aby nie kleiło się do rąk,zostawić do wyrośnięcia.
Ja robiłam z podwójnej porcji. Gdy ciasto wyrośnie , dzielimy na 4 części i wałkujemy placki (cienkie), następnie szklanką wykroić kółka, nakładać farsz, zawijać jak pierogi, smarujemy jajkiem i pieczemy na blaszkach w piekarniku- 180 stopni, aż się zarumienią ok.20 min
******************************************************************
Farsz z soczewicy
Soczewicę ugotować, dodać czosnek i cebulę usmażoną na oliwie ryż ugotowany,tymianek oraz sól i pieprz ziołowy do smaku.











1 komentarz: