sobota, 25 listopada 2017

Jagielnik z dzika z różą i malinami


Pyszny jagielnik z dziką różą i malinami
Spód ciasta
Nerkowce 20 dkg( namoczone  kilka godzin w wodzie)
Róża zmielona 4- 5 łyżeczek
Wszystko dokładnie zmiksować.


 Warstwa jaglana
20 dkg kaszy  jaglanej
maliny jedno opakowanie ( u mnie mrożone)
syrop z agawy
Galaretka agarowa  wiśniowa
Kaszę ugotować na sypko, wcześniej przelać wrzątkiem na sicie. Maliny zagotować i przetrzeć przez sito. Uzyskany sok podzielić na połowę.
 1/2 szklanki soku  rozmieszać galaretki i zagotować dodać do kaszy i zmiksować .Dosłodzić syropem z agawy.
Formę spód wyłożyć masą różano - orzechową , wylać masę jaglaną.  Wierzch  ciasta możesz polać gorzką czekoladą lub  karmelem.
Karmel - masło orzechowe + syrop z agawy lub klonowy rozmieszać i polać ciasto.
Ciasto schłodzić w lodówce  najlepiej kilka godzin. Można przechowywać w lodówce  ok. 3-4 dni.



1 komentarz: