SKŁADNIKI
1. 1 ogórek
2. 2 papryki
3. 2 ( młode- małe) cukinie
4. 1 marchewki
5. 1 cebula
6. 4 łodygi selera naciowego
7. 1 ząbek czosnku, 1 mała ostra papryczka
8. 1 kartonik Passata( pomidory)
9. przyprawy- sól himalajska, pieprz, majeranek,kurkuma, 5 łyżek oliwy
10. 12 sztk. kotletów sojowych
WYKONANIE
Wszystkie warzywa umyć,ogórek, marchew ,paprykę, seler, cebulę, czosnek- obrać ze skóry.
Ogórek, paprykę, cebulę, cukinię pokroić w kostkę dużą. Marchew i seler zetrzeć na dużych oczkach lub cienką kostkę. Ostrą papryczkę bardzo drobno pokroić.Wrzucić wszystkie warzywa do garnka z gorącą oliwą,dusić i co jakiś czas mieszać.
Warzywa mają być al dente, nie rozgotować.
Gdy leczo się gotuje, w osobnym garnku ugotować w bulionie kotlety sojowe.Gdy będą miękkie , odcedzić i pokroić kotlety dużą w kostkę.
Na koniec dodać gęsty sos pomidorowy, kotlety pokrojone, czosnek zmiażdżony,przyprawić do smaku. Gotować jeszcze około 3-5 min.
Podawać z ziemniakami,pieczywem lub same leczo. Jest pyszne, w leczo znajdziecie wyjątkowe aromaty, dzięki różnorodności warzyw.
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz