środa, 13 stycznia 2016

Leczo- potrawka z warzyw i proteiny sojowej




Leczo jeszcze tak pysznego leczo  nigdy nie udało mi się zrobić.Wspaniały bukiet  smakow i zapachów,rewelacja.Takie danie może być serwowany na obiad, kolację lub na śniadanie do pracy.  Pycha!
  SKŁADNIKI
1.  1 ogórek
2. 2  papryki 
3. 2 ( młode- małe) cukinie
4. 1 marchewki
5.  1 cebula
6. 4 łodygi  selera naciowego
7. 1 ząbek czosnku, 1 mała ostra papryczka
8. 1 kartonik  Passata( pomidory)
9. przyprawy- sól himalajska, pieprz, majeranek,kurkuma, 5 łyżek oliwy
10. 12 sztk. kotletów sojowych

WYKONANIE
Wszystkie warzywa umyć,ogórek, marchew ,paprykę, seler, cebulę, czosnek- obrać ze skóry.
Ogórek, paprykę, cebulę, cukinię  pokroić w kostkę dużą. Marchew i seler zetrzeć na dużych oczkach  lub cienką kostkę. Ostrą papryczkę bardzo drobno pokroić.Wrzucić wszystkie warzywa  do garnka z gorącą oliwą,dusić i co jakiś czas mieszać.
Warzywa mają być al dente, nie rozgotować.
Gdy leczo się  gotuje, w osobnym  garnku ugotować w bulionie kotlety  sojowe.Gdy będą miękkie , odcedzić i pokroić kotlety dużą  w kostkę.
Na koniec dodać gęsty sos  pomidorowy, kotlety pokrojone, czosnek zmiażdżony,przyprawić do smaku. Gotować  jeszcze około 3-5 min.
Podawać z ziemniakami,pieczywem lub same leczo. Jest pyszne, w leczo znajdziecie wyjątkowe aromaty, dzięki różnorodności  warzyw.
:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz