wtorek, 19 stycznia 2016

BUŁKI ORKISZOWE- PYSZNE PIECZYWO



Bułki są pyszne i  pachnące. Z maki orkiszowej  na drożdżach.
Czas przygotowania -  ok.4 godz. ( przygotowanie ciasta - nasza praca-trwa 15 min.)
Ilość -16 sztk.
Koszt - ok.3zł.

SKŁADNIKI
  450g mąki orkiszowej + ok.100g maki zwykłej białej Typ 450
  1 szklanka mleka sojowego ciepłego + łyżka duża masła (może być olej)
  1łyż. mała soli himalajskiej
  1/4 kostki  drożdży świeżych  (ze 100g)
  słonecznik, czarnuszka  lub inne ziarna
  2 łyż.cukru brązowego
 1 duża łyż. masła lub oleju

WYKONANIE
Drożdże- wkładamy do miseczki rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem oraz łyżką mąki.Otrzymujemy gęstą jak śmietana"papkę" 
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na ok. 15-20min.
Do miski wsypujemy mąkę resztę składników wraz z aktywnymi drożdżami, oprócz mleka i tłuszczu,który dodajemy stopniowo. Ja masło wrzucam do ciepłego mleka sojowego, będzie miękkie i nie trzeba rozpuszczać dodatkowo.
Zagniatam ciasto, ma być miękkie i elastyczne i nie kleić się do dłoni, Ciasto drożdżowe lubi aby nad nim pracować a więc trzeba je dobrze "wymęczyć". Zagniatam około 5 minut.Gdy bardzo się klei dodaje więcej maki i na odwrót.
Odstawiam  ciasto na 1-1,5 godz. ( wkładam do miski i posypuję lekko  mąką oraz przykrywam.
PAMIĘTAJ! odstawiasz w cieple miejsce, szybciej urośnie!
Gdy ciasto podwoi swą objętość, dzielimy  na połowę , potem znowu na  połowę aż otrzymamy 16 sztk. kulek. 
Wygniatamy składając ciasto i formujemy małe kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na  około 30 min. do ponownego wyrośnięcia.  Przed włożeniem do pieca, posypujemy mąką i jeżeli chcemy robimy wgłębienie  nożem do dna blachy,( nie przeciąć bułki.)
Pieczemy 15-20 min. na złoty kolor
Studzić na kratce.
:)




1 komentarz: