Piękna pogoda, słońce świeci ale temperatura mogłaby być troszkę wyższa.No cóż jest zimna wiosna ale roślinom to nie przeszkadza , wyciągają swoje główki do słońca.Więc jakie łupy udało mi się zdobyć? oczywiście pokrzywa - piękna i młoda , kilka kwiatów fiołków mlecza niestety nie znalazłam zwłaszcza ,że to mój ulubiony chwast.Po drodze przeżułam kilka pączków- lipy i buczyny.Na mniszka wybiorę się do znajomej do ogrodu na wsi.Czosnek niedźwiedzi - liście dostałam od Pani Basi z działki.A te malutkie białe- to kłącza rdestu japońskiego, jeszcze za małe trzeba poczekać.
Co z tym zrobię
Pokrzywa- będzie do jajecznicy oraz koktajlu- soku a fiolki myślę czy zjeść je od razu? nie - dodam jutro do sałatki będzie wyglądać słodko i uroczo oczywiście razem z listkami czosnku.
Mniam.....
Sok z pokrzywy, selera i jabłka
składniki na 2 szklanki
* 1/2 opakowania selera naciowego
* bardzo duża garść umytych dokładnie pokrzyw
* 3 duże jabłka
Wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki lub sokowirówki, otrzymany sok przelać do szklanek i pic od razu lub lekko schłodzony.
Pycha!


Mniam!:)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe! Przypomniałaś mi trochę dzieciństwo :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam... Chciałam zapytać o ten przpeis http://www.zdrowinacodzien.pl/2011/07/expo-zdrowie-przepisy.html
OdpowiedzUsuńCzy mogę soczewicę najpierw ugotować a potem ją zblendować z odrobiną wody ?
Jeżeli chodzi o przepis -kiełbasa z zielonej soczewicy, musi być zmielona potem gotowana,pozdrawiam:)
UsuńCzyli inaczej się nie da ? Dziękuję za odpowiedź i życzę spokojnych, pełnych miłości Świąt :)
UsuńDziękuje pięknie i życzę samych słonecznych i pięknych dni:)
UsuńU mnie na razie tylko mała pokrzywa dołaczyła do menu:) Mniam! Liczę na jakieś wspólne ziółowe szaleństwa:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż rosną nasze chwaściki - a my na nie czekamy, pozdrawiam:)
UsuńU mnie na razie tylko pokrzywa dołączyła do menu:)Pozdrawiam. Ed
OdpowiedzUsuń