Strony
piątek, 3 kwietnia 2015
Żurek z białą kielabasą
Żurek z białą kiełbasą wegańską.
Żurek - kupuję w piekarni jest troszeczkę inny niż ten z butelki, bardziej jak domowy zakwas.
*2 litry wody
*1 marchewka lub dwie małe
*4-5 ziemniaki
*ziele angielskie( 4sztk), listki laurowe(2 sztk),
*majeranek 1 łyżka( do smaku)
*2 ząbki czosnku
*sól do smaku
* 2 kostki bulionu organik
*śmietana( u mnie słodka 1/4 szkl( możesz pominąć lub dodać sojową)
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach- wszystko gotować do miękkości razem z kostkami bulionu, następnie wlać żurek, nie wlewać od razu wszystkiego, żeby nie był za kwaśny u mnie ( 1 i 1/2 szkl). Wlewać żur stopniowo cały czas mieszając, dodać przyprawy, czosnek i śmietanę. Spróbować czy nam smakuje i ewentualnie jeszcze doprawić.
Kiełbaski kroję na talarki i podsmażam, są wtedy pełne aromatu. żurek gotowy podam go w chlebku.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszny, ale ze śmietaną nie jest wegański
OdpowiedzUsuńOczywiście to jest propozycja jak ktoś chce, w zamian mamy śmietanę sojową lub mleko ,które często stosuję zamiast śmietany zwierzęcej, pozdrawiam:)
Usuń