Piecz się udała, była pyszna i będzie powtórka. A ile czasu robiłaś taką pieczeń kobieto? Odpowiem z dumą ,że nie niedługo i nie krótko jak w sam raz a dokładnie 35 min. bez pieczenia.Trochę pozmieniałam gdyż nie miałam wszystkich składników a zamienniki sprawdziły się znakomicie.Oczywiście najdroższy składnik to wędzone tofu - 9 zł. Porcja na 4-5 osób. Podawać na ciepło i ale będzie cudownie smakować z pieczywem na zimno. U mnie pieczeń z połowy składników jakie proponuje autorka. Mój przepis jest uproszczony- oryginalny przepis u góry jest link.
Koszt całkowity - ok. 16 zł.
PRZEPIS -wierzch pieczeni
* 2 kostki wędzonego tofu( jedna kostka 180 g)
* 1/2 szklanka mąki owsianej
* po 1 łyżeczce małej - sosu sojowego,czerwonej papryki,przyprawy warzywnej( bez g.s)
* 2 łyżki duże - keczupu,mąki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
* do smaku pieprz caenne, sól
* 2 suszone pomidory z oliwy
* 1 łyżka suszonych drożdży w płatkach
* 1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
PRZEPIS- na farsz( nadzienie)
* 1 ząbek czosnku
* 1 mała cebula
* 1 mała marchewka
*15 dkg pieczarek
*1 gotowany ziemniak( mały- ugnieciony)
* 2 kromki razowego chleba- pokrojony w kostkę
* przyprawy- przyprawa warzywna, płatki drożdżowe, majeranek,sól , pieprz ziołowy
wszystkie przyprawy dajemy po 1/2 łyżeczki i próbujemy - doprawiamy wg swojego gustu.Można zastąpić to gotową przyprawą do grilla pikantną.
WYKONANIE - cebulę, pieczarki, marchew- obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach.Wrzucamy na patelnie i smażymy na oleju ok. 5 min. doprawiamy do smaku. Farsz mamy gotowy.
Szykujemy podłużną formę np. keksówkę ( u mnie duża forma, więc pieczeń wyszła trochę płaska- lepsza mniejsza forma na 18 cm)Formę smarujemy olejem i wysypujemy czerwoną papryką( pieczeń będzie miała ładny kolor), następnie wyklejamy formę( pieczenią z tofu) i wkładamy nadzienie. Przykrywamy wierzch i pieczemy ok.50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Trzeba obserwować jak będzie zloty kolor - jest gotowy" wegański indyk".
Smarujemy całość oliwą - będzie wyglądał apetycznie. Podawać z ziemniakami lub pieczywem na wyjątkowy obiad. Jest to wyjątkowe i danie pasuje na wyjątkowe okazje i nie tylko . Pani Marzenie należą się wielkie brawa..............
Pyszna faszerowana pieczeń , trochę pracy a ile radości!
Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńJustyna - pyszne i jeszcze raz pyszne, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNatalie - warto zrobić i rozkoszować się tym daniem, pozdrawiam:)
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMyslalam, ze przepis bedzie bardziej skomplikowany. Dobrze, ze jest uproszczony. Krotko i na temat. Co do mnie, to zamiast maki owsianej, dodalam do ciasta - pieczeni platki owsiane. Masa jedna i druga miala dobra konsynstencje. Aby uzyskac taka substancje, zmielilam jedno i drugie w maszynce. Smacze!. Dziekuje i mysle, ze czesciej bede tutaj zagladac...warto :). A innym zycze rowniez udanego wypieku i Smacznego!
OdpowiedzUsuńMniam no po prostu rozpływa się w ustach! :) wreszcie zebrałam się w sobie i zrobiłam
OdpowiedzUsuńMartyna - pycha , nie ma co czekać,robić pieczeń -jest godna polecenia, pozdrawiam cieplutko:)
UsuńAnonimowy - polecam , najtrudniej zabrać się do tego apotem z górki pozdrawiam:)
WikusiaJ -gratulacje i cieszę się ,że smakowało, pozdrawiam:)