czwartek, 21 listopada 2013

Pieczeń " wegański indyk"

" Wegański  indyk"  przepis znalazłam tutaj ZDROWIE NA TALERZU. Pani Marzena przedstawiła przepis na pieczeń " indyk  wegański", Przeraził mnie ten przepis  ilością składników. Ale  pomyślałam , a co tam  uda się lub będzie totalna porażka. Jak się okazało nie było tak źle!
Piecz się udała, była pyszna i będzie powtórka. A ile czasu robiłaś  taką pieczeń kobieto? Odpowiem  z dumą ,że nie niedługo i nie krótko jak w sam raz a dokładnie 35 min. bez pieczenia.Trochę pozmieniałam gdyż nie miałam  wszystkich składników a zamienniki sprawdziły się znakomicie.Oczywiście najdroższy składnik to wędzone tofu - 9 zł.   Porcja na 4-5 osób. Podawać na ciepło  i  ale  będzie cudownie smakować  z pieczywem  na zimno. U mnie pieczeń z połowy składników  jakie proponuje  autorka. Mój  przepis  jest uproszczony- oryginalny  przepis u góry jest link.
Koszt całkowity  - ok. 16 zł.

PRZEPIS -wierzch pieczeni
* 2 kostki  wędzonego tofu( jedna kostka 180 g)
*  1/2 szklanka mąki  owsianej
*    po 1 łyżeczce małej - sosu sojowego,czerwonej papryki,przyprawy warzywnej( bez g.s)
*    2 łyżki duże - keczupu,mąki kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
*   do smaku pieprz caenne, sól
*  2 suszone pomidory  z oliwy
*  1 łyżka  suszonych drożdży w płatkach
*  1 ząbek czosnku
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

PRZEPIS- na farsz( nadzienie)
* 1 ząbek czosnku
* 1 mała cebula
* 1 mała marchewka
*15 dkg pieczarek 
*1 gotowany ziemniak( mały- ugnieciony)
* 2 kromki razowego chleba- pokrojony  w kostkę
* przyprawy- przyprawa warzywna, płatki drożdżowe,  majeranek,sól , pieprz ziołowy
wszystkie przyprawy dajemy po 1/2 łyżeczki i próbujemy - doprawiamy wg swojego gustu.Można zastąpić to gotową przyprawą do grilla pikantną.
WYKONANIE - cebulę, pieczarki, marchew- obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach.Wrzucamy na patelnie  i smażymy na oleju ok. 5 min. doprawiamy do smaku. Farsz mamy  gotowy.
Szykujemy podłużną  formę np. keksówkę ( u mnie duża forma, więc pieczeń wyszła trochę płaska- lepsza mniejsza forma na 18 cm)Formę smarujemy olejem i wysypujemy czerwoną papryką( pieczeń będzie miała ładny kolor), następnie wyklejamy  formę( pieczenią z tofu) i wkładamy  nadzienie. Przykrywamy  wierzch i  pieczemy ok.50-60 min.  w temperaturze 180 stopni. Trzeba obserwować  jak będzie zloty kolor - jest gotowy" wegański  indyk".
Smarujemy całość oliwą - będzie wyglądał apetycznie.  Podawać  z ziemniakami lub pieczywem na wyjątkowy  obiad. Jest to wyjątkowe i danie pasuje na wyjątkowe okazje i nie tylko . Pani Marzenie należą się wielkie brawa..............





  
Pyszna faszerowana pieczeń , trochę  pracy a ile radości!

6 komentarzy:

  1. Justyna - pyszne i jeszcze raz pyszne, pozdrawiam:)
    Natalie - warto zrobić i rozkoszować się tym daniem, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myslalam, ze przepis bedzie bardziej skomplikowany. Dobrze, ze jest uproszczony. Krotko i na temat. Co do mnie, to zamiast maki owsianej, dodalam do ciasta - pieczeni platki owsiane. Masa jedna i druga miala dobra konsynstencje. Aby uzyskac taka substancje, zmielilam jedno i drugie w maszynce. Smacze!. Dziekuje i mysle, ze czesciej bede tutaj zagladac...warto :). A innym zycze rowniez udanego wypieku i Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam no po prostu rozpływa się w ustach! :) wreszcie zebrałam się w sobie i zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martyna - pycha , nie ma co czekać,robić pieczeń -jest godna polecenia, pozdrawiam cieplutko:)
      Anonimowy - polecam , najtrudniej zabrać się do tego apotem z górki pozdrawiam:)
      WikusiaJ -gratulacje i cieszę się ,że smakowało, pozdrawiam:)

      Usuń