Strony
niedziela, 17 listopada 2013
La Cecina, Socca, Dhokla, Panelle
Są to placki z mąki z ciecierzycy, każdy z nich różni się dodatkami i sposobem pieczenia lub smażenia.
Główny i wspólny składnik tej potrawy to mąka z ciecierzycy ( garbanzo). Placki z cieciorki są proste w wykonaniu, smaczne,wegańskie i szybkie w wykonaniu.
Najbardziej spodobał mi się przepis, który znalazłam tutaj Kuchnia nad Atlantykiem. Przepis prosty i pięknie opisany. Podaję przepis za Panią Agnieszką
SKŁADNIKI
* 750 ml wody
* 300 g mąki z ciecierzycy
* 3/4 drobnej soli
* 2 łyż.oliwy z oliwek( extra vergine)
Pieprz i sól gruba do posypania oraz dodatkowo oliwa do smarowania formy.
WYKONANIE
Mąkę i wodę wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek, dodajemy oliwę i sól. Odstawić na 1/2- 1 godz. Blaszki wysmarować dużą ilością oliwy( inaczej placek się przyklei) Do blaszek wlewamy ciasto na ok 0,5 -1 cm. Pieczemy aż placek się zarumieni czyli ok. 20-25 min. w temperaturze 230 stopni. Ja piekłam w temperaturze 180 stopni - piekarnik elektryczny.
Podajemy na ciepło, tak smakują najlepiej. Placki posypujemy solą i pieprzem .
Ja podałam z pomidorem i pesto, było pyszne na śniadanie. Ja zrobiłam z połowy składników, dla sprawdzenia i wyszło rewelacyjnie. Dodałam dodatkowo 1 płaską łyżeczkę mielonego kuminu rzymskiego. Planuję już następne placuszki !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja się czaję na robienie jej
OdpowiedzUsuńHmm ciekawe, nie wiedziałam, że istnieje mąka z ciociorki :D muszę się za nią rozejrzeć
OdpowiedzUsuńAldona70 - jest o której ja też nie wiedziałam( mieliłam ziarna w młynku) a przepis warto wypróbować, gdyż pracy jest tylko 5 min. + pieczenie.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń