wtorek, 30 lipca 2013

Pieczarki zapiekane z kremem słonecznikowym




Pieczarki faszerowane  kremem słonecznikowym, łatwe  i smaczne. Przepis znalazłam u Alicji  - Tutaj
Potrawa jest piękna, smaczna i zdrowa.Trochę ją uprościłam  ale  "tyci tyci"
 PRZEPIS NA ZAPIEKANE PIECZARKI Z KREMEM SŁONECZNIKOWYM  ( oryginalna nazwa- pieczarki  zapiekane z twarożkiem wegańskim i ziołami)
Składniki

  •     kilkanaście pieczarek 
  •    pomidorki koktajlowe
  • świeże zioła (np tymianek, oregano, bazylia)



  • słonecznik łuskany (kilka garści) plus trochę soku z ogórków kiszonych
  • lubczyk 
  • syrop klonowy (u mnie miód)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sos sojowy tamari - bezglutenowy( u mnie brak)
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Wieczorem wsypałam słonecznik do  słoika i zalałam  1/3  jego objętości  sokiem z ogórków kiszonych resztę uzupełniłam przegotowaną, chłodną wodą, rano odcedziła, Dalej cytuję Iw:
słonecznik zmiksuj na pastę z lubczykiem (kilka liści), dodaj sól i pieprz, kapkę syropu klonowego. Pieczarki obierz, odetnij u nasady nóżkę tak by został ładny pieczarkowy pojemniczek i w całości wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek wymieszaną z niewielką ilością sosu sojowego. Nóżki pieczarkowe pokrój drobno i dodaj do pasty słonecznikowej. Nadziewaj kapelusze pastą, osadź na szczycie pasty połówkę pomidorka koktajlowego, posyp suto ziołami i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 160 stopni około pół godz. (możesz piec krócej lub dłużej, w zależności jaki stopień upieczenia pieczarki preferujesz. 
Ja dałam pomidor pokrojony w kostkę i zioła dodałam po upieczeniu. Piekłam 25 min. w 180 stopni - piekarnik elektryczny, w naczyniu żaroodpornym  przykrytym  folią aluminiową.Po wyjęciu polałam oliwą.
Podałam z bułkami kukurydzianymi.



3 komentarze:

  1. ciekawy przepis, pieczarki ze slonecznikiem i dobrze wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda bardzo ładnie, apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym spróbowała chętnie! Nie mogę tu wchodzić na głodnego!

    OdpowiedzUsuń