Pieczarki faszerowane kremem słonecznikowym, łatwe i smaczne. Przepis znalazłam u Alicji - Tutaj
Potrawa jest piękna, smaczna i zdrowa.Trochę ją uprościłam ale "tyci tyci"
PRZEPIS NA ZAPIEKANE PIECZARKI Z KREMEM SŁONECZNIKOWYM ( oryginalna nazwa- pieczarki zapiekane z twarożkiem wegańskim i ziołami)
Składniki
- kilkanaście pieczarek
- pomidorki koktajlowe
- świeże zioła (np tymianek, oregano, bazylia)
- słonecznik łuskany (kilka garści) plus trochę soku z ogórków kiszonych
- lubczyk
- syrop klonowy (u mnie miód)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sos sojowy tamari - bezglutenowy( u mnie brak)
- sól i pieprz do smaku
Wieczorem wsypałam słonecznik do słoika i zalałam 1/3 jego objętości sokiem z ogórków kiszonych resztę uzupełniłam przegotowaną, chłodną wodą, rano odcedziła, Dalej cytuję Iw:
słonecznik zmiksuj na pastę z lubczykiem (kilka liści), dodaj sól i pieprz, kapkę syropu klonowego. Pieczarki obierz, odetnij u nasady nóżkę tak by został ładny pieczarkowy pojemniczek i w całości wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek wymieszaną z niewielką ilością sosu sojowego. Nóżki pieczarkowe pokrój drobno i dodaj do pasty słonecznikowej. Nadziewaj kapelusze pastą, osadź na szczycie pasty połówkę pomidorka koktajlowego, posyp suto ziołami i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 160 stopni około pół godz. (możesz piec krócej lub dłużej, w zależności jaki stopień upieczenia pieczarki preferujesz.
Ja dałam pomidor pokrojony w kostkę i zioła dodałam po upieczeniu. Piekłam 25 min. w 180 stopni - piekarnik elektryczny, w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową.Po wyjęciu polałam oliwą.
Podałam z bułkami kukurydzianymi.
Podałam z bułkami kukurydzianymi.
ciekawy przepis, pieczarki ze slonecznikiem i dobrze wyglada.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo ładnie, apetycznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńale bym spróbowała chętnie! Nie mogę tu wchodzić na głodnego!
OdpowiedzUsuń