SOCZEWICA CZERWONA Z DUSZONĄ CUKINIĄ
Danie jednogarnkowe, może być podawane z ziemniakami lub chlebem.
SKŁADNIKI
* 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
*2-3 sztk. młode i zielone cukinie
*1 średnia cebula
* 1/4 szkl. oliwy
* przyprawy- po 1 łyżeczce- słodka papryka,przyprawa warzywna, pieprz ziołowy,
*1 łyż.gomasio
*garść posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE
1.Soczewicę gotujemy( dokładny przepis-gotowanie).
2. Na patelnie wlewamy 1/4 szkl. oliwy, rozgrzewamy i rzucamy cebulę drobno pokrojoną , następnie po 1 -2 min. cukinię pokrojoną na większe kawałki ok. 3-4 cm
3. Dusimy na średnim ogniu , cukinia nie może być rozgotowana (aldente)
4.Następnie dodajemy przyprawy.
5. Mieszamy z soczewicą, smakujemy i wg. swoje uznania przyprawiamy mocniej
Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz