piątek, 12 kwietnia 2013

Soczewica czerwona z duszoną cukinią


SOCZEWICA CZERWONA Z DUSZONĄ CUKINIĄ
Danie jednogarnkowe, może być  podawane z ziemniakami  lub chlebem.
SKŁADNIKI
* 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
*2-3 sztk. młode i zielone cukinie
*1 średnia  cebula
* 1/4 szkl. oliwy
* przyprawy- po 1 łyżeczce- słodka papryka,przyprawa warzywna, pieprz ziołowy,
*1 łyż.gomasio
*garść posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE
1.Soczewicę gotujemy( dokładny przepis-gotowanie).
2. Na patelnie wlewamy 1/4 szkl. oliwy, rozgrzewamy i rzucamy cebulę drobno pokrojoną  , następnie po 1 -2 min. cukinię pokrojoną na większe kawałki ok. 3-4 cm
3. Dusimy na średnim ogniu ,  cukinia nie może być rozgotowana (aldente)
4.Następnie dodajemy przyprawy.
5. Mieszamy z soczewicą, smakujemy i wg. swoje uznania przyprawiamy mocniej
Podajemy z chlebem  lub ziemniakami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz