Soczewicą lubię przyrządzać dlatego że nie muszę jej moczyć całą noc. Szybka w przygotowaniu i całość wynagradza , cudowny
SKŁADNIKI
* Szklanka soczewicy czerwonej. Soczewicę myjemy, zalewamy wodą i gotujemy 15-25 min.(4.00 zł)
* 2 szkl. wody
* 1 pęczek natki pietruszki (1.50zł)
* Sól, pieprz, przyprawa warzywna, czerwona słodka papryka w proszku- 1 łyżeczka, kminek mielony- 1 łyżeczka, kurkuma- 1/4 łyżeczki, szczypta- ostrej czerwonej papryki (1.00zł.)
* 3-4 łyżki oliwy (1.00zł)
KOSZT- około 7.50zł
Wykonanie
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. W trakcie gotowania będzie wypływać tzw. szumowina( pianka), zebrać ile się da i wyrzucić. (Ja tak robię).Gdy soczewica jest miękka( próbujemy) dodajemy przyprawy,oliwę i pietruszkę. Gdyby w czasie gotowania zostało za dużo wody odlewamy przed dodaniem przypraw. Wszystko mieszamy, smakujemy, dodajemy więcej przypraw jeżeli uznamy za stosowne.
Podajemy z ziemniakami lub chlebem
a ja tez kocham za smak , z strączkowych lubię ją najbardziej , choć inne tez uwielbiam
OdpowiedzUsuńMargot- dziękuję za komentarz, miło Ciebie " widzieć", jak dobrze ,że mamy już wiosnę, pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńFajnie że podajesz ceny produktów. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa co z tą oliwą
OdpowiedzUsuńOliwę dodajemy razem z przyprawami na końcu, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń