czwartek, 11 kwietnia 2013

Czerwona soczewica z natką pietruszki


Soczewicą lubię przyrządzać dlatego że nie muszę jej moczyć całą noc.  Szybka w przygotowaniu i całość wynagradza , cudowny

SKŁADNIKI
*  Szklanka soczewicy czerwonej. Soczewicę  myjemy, zalewamy wodą i gotujemy 15-25 min.(4.00 zł)                                                                                                                                               
*  2 szkl. wody
*  1 pęczek natki pietruszki (1.50zł)                                                                                                            
*  Sól, pieprz, przyprawa warzywna, czerwona słodka papryka w proszku- 1 łyżeczka, kminek mielony- 1 łyżeczka, kurkuma- 1/4 łyżeczki, szczypta- ostrej czerwonej papryki (1.00zł.)
* 3-4 łyżki oliwy  (1.00zł)                                                                                                                        
KOSZT- około   7.50zł
Wykonanie
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. W trakcie gotowania  będzie wypływać tzw. szumowina( pianka), zebrać ile się da  i wyrzucić. (Ja tak robię).Gdy soczewica jest miękka( próbujemy) dodajemy przyprawy,oliwę i pietruszkę. Gdyby w czasie gotowania zostało za dużo wody odlewamy przed dodaniem przypraw. Wszystko mieszamy, smakujemy, dodajemy więcej przypraw jeżeli uznamy za stosowne.
Podajemy  z ziemniakami lub chlebem

5 komentarzy:

  1. a ja tez kocham za smak , z strączkowych lubię ją najbardziej , choć inne tez uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot- dziękuję za komentarz, miło Ciebie " widzieć", jak dobrze ,że mamy już wiosnę, pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie że podajesz ceny produktów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. a co z tą oliwą

    OdpowiedzUsuń
  5. Oliwę dodajemy razem z przyprawami na końcu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń