poniedziałek, 25 lutego 2013

Małe przystawki czyli spotkanie u Elżbiety

Dzisiaj proponuje smaczne szybkie przystawki. Pierwsza propozycja to brokuły na parze z serem typu feta o oprószone ziołami.
PRZEPIS NA BROKUŁY  Z FETĄ OPRÓSZONE ZIOŁAMI
Brokuły ( u mnie ok.60 dkg) gotyjemy na parze.W między czasie, kroimy fetę w kostkę polewamy dwoma dużymi łyżkami oliwy z oliwek i dodajemy po 1 płaskiej łyżeczce pieprzu ziołowego, oregano, pietruszki, majeranku.  Mieszamy wszystko delikatnie i na końcu skrapiamy sokiem z cytryny.Smacznego!

Druga propozycja to babeczki z krem  wegańskim i wegetraiańskim. jak myślicie , która bardziej smakowała na spotkaniu u Elżbiety?
Tym razem babeczki( foremki z cista kruchego) z ciasta kruchego miałam gotowe, ale  polecam upiec samemu lepiej smakują.
Babeczki układamy na dużej paterze , tacy  lub talerzu. Każdą wykladamy listkami  roszponki lub rukoli( wcześniej umyte i wysuszone). Następnie przygotuj  kremy- pasty.
** 10dkg. twarogu i kilka uprażonych wloskich lub laskowych orzechów- zmiksować i doprawić do smaku (pierzem i solą)
***10dkg.tofu i 3-5 sztuk pomidorów suszonych  i 3 łyż. oliwy z oliwek- zmiksować.
Kremy nakładamy do kruchych foremek i dekorujemy.
Tak przygotowane babeczki smakują wyśmienicie i cieszą oczy pięknymi kolorami.
 Babeczki wegańskie- suszone pomidory, oliwa z oliwek,tofu
Babeczki wegetariańskie z twarogu,i orzechów.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz