wtorek, 4 grudnia 2012

Gołąbki z kapusty włoskiej - wegańskie

GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ
Składniki
*1 główka kapusty włoskiej
*1 szklanka ryżu- najlepiej ciemny
*1/4 szkl. granulatu proteiny sojowej(suchej)
* 2 duże łyż. pokrojonego pora
* przyprawy do smaku - pieprz, sól lub przyprawa warzywna, szczypta majeranku i gałki muszkatałowej
*1 łyż.oliwy  z oliwek
*sos pomidorowy
WYKONANIE
Kapustę- wycinamy środek(, wycinamy żyły) każdy liść wkładamy do bardzo gorącej wody a potem do zimnej.
Ryż gotujemy dodajemy granulat + usmażony por + przyprawy do smaku.
Przygotowanie granulatu sojowego- do garnka z wrzącą woda wsypuje granulat i gotuję 2-3 min.Odlewam wodę i dodaję do potrawy.
Próbuję farsz jak uznam, że  jest odpowiednio doprawiony  - nakładam na liście i zawijam. Na dno garnka układam liście, potem Gołąbki. Zalewam wywarem warzywnym i gotuję pod przykryciem na małym ogniu ok. 30-45 min.Pod koniec gotowania zalewam sosem pomidorowym  z kartonu, Gotuje 2-3 min, gotowe!
Dlaczego tak skromnie na talerzu ? Za szybko zniknęły tzn. że smakowały.
Z włoskiej kapusty robi się szybciej gołąbki i na pewno szybciej znikają.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. muszę spróbować twojej wersji , bo gołąbki wege uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot- zachęcam sa pyszne,juz kupiłam 2 kapusty, czekają na moją wolna chwilę abym się nimi zajeła, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy- dziękuję za ortograficzny post,takie są skutki zamieszczania postów o pierwszej w nocy, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic nie pobije tego przepisu, łagodne i pyszne przedstawienie gołąbków w wersji wege. Bez dwóch zdań najlepsze jakie miałem okazję jeść, z sosem pomidorowym podstawa, bym zabrał się do konsumpcji (zużyłem słoiczek 30% koncentratu Pińczów na dwa litry wywaru). Polecam, po prostu smaczne danie :))

    OdpowiedzUsuń