czwartek, 13 września 2012

Śliwkowo -figowy deser

Wspaniały  deser śliwkowo- figowy, może troszeczkę jest  pracy  ale naprawdę tylko troszeczkę.
Jest smaczny i to na pewno.
Deser dla 4 osób
SKŁADNIKI
* 2 figi............................................................................1,80zł
*1 szklanka śliwek Węgierek ( bardzo dojrzanych...........1,00zł
* cukier trzcinowy lub  inny słodzik naturalny....................1,00zł
*Agar ok 4 łyż.( od herbaty)
* syrop klonowy
Wykonanie
Pierwsza  warstwa
Śliwki wypestkować, włożyć do garnka( jeżeli to konieczne dolać 1/4 szkl. wody). Gotować ok. 5 min. razem z cukrem trzcinowym aby śliwki były miękkie, odlać sok , następnie zmiksować( u mnie mikser ręczny).  Do zmiksowanych śliwek dodać 2 łyżeczki agaru i zagotować.
Druga warstwa
Do soku dodać agar  wymieszany z 1/4 szkl. wody, wymieszać i zagotować czyli doprowadzić do wrzenia.

Wybieramy miseczkę, na dnie układamy figi pokrojone w plastry, nakładamy pierwszą warstwę (zmiksowane śliwki), następnie figi i druga warstwa( zalewamy sokiem). Odstawiamy  na ok.1 godz. W lodówce może przechowywać ok. 2-3 dni. 
Deser podajemy z  syropem klonowym i dekorujemy wg. uznania(  u mnie  kwiatek  z brzoskwini i listki mięty)
UWAGA! należy szybko nakładać warstwy gdyż agar szybko tężeje,  zawsze można go podgrzać - stanie się znowu płynny.


4 komentarze:

  1. Ciekawa jestem jego smaku. :) Uwielbiam śliwki i figi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na potrawy z agarem jest pyszny, warto jednak polać śmietaną sojową lub dowolnym sosem owocowym u mnie syrop klonowy , który uwielbiam, polecam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też by z chęcią spróbował jak smakują i śliwki i figi, bowiem jeszcze nigdy ich nie łączyłem

    OdpowiedzUsuń