Wspaniały deser śliwkowo- figowy, może troszeczkę jest pracy ale naprawdę tylko troszeczkę.
Jest smaczny i to na pewno.
Deser dla 4 osób
SKŁADNIKI
* 2 figi............................................................................1,80zł
*1 szklanka śliwek Węgierek ( bardzo dojrzanych...........1,00zł
* cukier trzcinowy lub inny słodzik naturalny....................1,00zł
*Agar ok 4 łyż.( od herbaty)
* syrop klonowy
Wykonanie
Pierwsza warstwa
Śliwki wypestkować, włożyć do garnka( jeżeli to konieczne dolać 1/4 szkl. wody). Gotować ok. 5 min. razem z cukrem trzcinowym aby śliwki były miękkie, odlać sok , następnie zmiksować( u mnie mikser ręczny). Do zmiksowanych śliwek dodać 2 łyżeczki agaru i zagotować.
Druga warstwa
Do soku dodać agar wymieszany z 1/4 szkl. wody, wymieszać i zagotować czyli doprowadzić do wrzenia.
Wybieramy miseczkę, na dnie układamy figi pokrojone w plastry, nakładamy pierwszą warstwę (zmiksowane śliwki), następnie figi i druga warstwa( zalewamy sokiem). Odstawiamy na ok.1 godz. W lodówce może przechowywać ok. 2-3 dni.
Deser podajemy z syropem klonowym i dekorujemy wg. uznania( u mnie kwiatek z brzoskwini i listki mięty)
UWAGA! należy szybko nakładać warstwy gdyż agar szybko tężeje, zawsze można go podgrzać - stanie się znowu płynny.
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jego smaku. :) Uwielbiam śliwki i figi.
OdpowiedzUsuńJak na potrawy z agarem jest pyszny, warto jednak polać śmietaną sojową lub dowolnym sosem owocowym u mnie syrop klonowy , który uwielbiam, polecam i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTeż by z chęcią spróbował jak smakują i śliwki i figi, bowiem jeszcze nigdy ich nie łączyłem
OdpowiedzUsuń