Miałam ochotę na " coś" słodkiego, Zdrowego, smacznego i słodkiego. Czy to jest możliwe?
Pierwsza propozycja to :
Dżem z daktyli bez gotowania
1 szklanka daktyli bez pestek
1szklanka letnią wody(około)
Wykonanie- daktyle sprawdzić (czy nie ma pestek), umyj w ciepłej wodzie i następnie daktyle zalej ciepłą wodą .
Woda ma pokrywać daktyle, jeżeli szklanka wody za mało to dolewamy więcej. Moczymy ok. 1godz. - odlewamy wodę. Wodę po namoczeniu daktyli zatrzymujemy , jeszcze będzie nam potrzebna .
Miksujemy ( ja- ręczny mikser) dolewając trochę wody w której moczyły się daktyle. Uzyskujemy gęstość jaką chcemy . Ja dodałam ok 1/4 szkl. wody. Uzyskałam gęstą marmoladę z daktyli.
Marmoladą smaruję pieczywo, naleśniki , przekładam ciasta i ....
Druga propozycja to:
Bajaderki z daktyli
1/2 szkl. marmolady z daktyli.
1/2 szkl. pokruszonego ciasta biszkoptowego( może być dowolne, ciasto -czerstwe lub ciastka)
1/4 szkl. żurawiny suszone
-wiórki kokosowe do obtaczania
Wykonanie- wszystko razem mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Dobrze schłodzić , ale możesz od razu jeść.Są pyszne!
zdj.1 marmolada z daktyli
zdj.2. bajaderka z daktyli
UWAGA-masa ma być gęsta, jeżeli za bardzo się klei -dodać więcej pokruszonego ciasta.
zdjęcia T. Majewski
Przepis na marmoladę to iście genialny pomysł! Kocham daktyle zatem przepis ląduje w mojej bazie jako kolejny na liście do wypróbowania !
OdpowiedzUsuńuwielbiam daktyle sa fajne:) do tego malo kaloryczne....wcinam na zmiane z figami jako biegowe przekaski....zamiast czekolady....
OdpowiedzUsuńPolecam daktyle w każdej postaci ....maże to być własnie jako przekąska lub zamiennik cukru, pozdrawiam wiosennie i ciepło.
OdpowiedzUsuńWłaśnie pokazałaś, że słodkie może być bardzo zdrowe :)
OdpowiedzUsuńP.s. rewelacyjny przepis na marmoladę!
Pozdrawiam
www.biegpozdrowie.blogspot.com
Dziękuje za komentarz,proste jest najsmaczniejsze, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTeż robię marmoladę z daktyli tylko dodaję białe wino. Jutro będę próbował z czerwonym.
OdpowiedzUsuńJEdnakże ja gotuję daktylę.