środa, 25 kwietnia 2012

Marmolada z daktyli i ....

Miałam ochotę na " coś" słodkiego, Zdrowego, smacznego i słodkiego. Czy to jest możliwe?
Pierwsza propozycja to :
Dżem z daktyli bez gotowania
1 szklanka daktyli bez pestek
1szklanka letnią wody(około)
Wykonanie-   daktyle sprawdzić (czy nie ma pestek), umyj w ciepłej wodzie i następnie daktyle zalej  ciepłą wodą .
Woda ma pokrywać daktyle, jeżeli szklanka  wody za mało  to dolewamy więcej. Moczymy ok. 1godz. - odlewamy wodę. Wodę po namoczeniu  daktyli  zatrzymujemy , jeszcze będzie nam potrzebna .
Miksujemy ( ja- ręczny mikser) dolewając trochę wody  w której moczyły się daktyle. Uzyskujemy gęstość  jaką chcemy . Ja dodałam ok 1/4 szkl. wody. Uzyskałam gęstą marmoladę  z daktyli.
Marmoladą smaruję pieczywo, naleśniki , przekładam ciasta  i  ....
Druga propozycja to:
Bajaderki z daktyli
1/2 szkl. marmolady z daktyli.
1/2 szkl. pokruszonego ciasta biszkoptowego( może być dowolne, ciasto -czerstwe lub ciastka)
1/4 szkl. żurawiny suszone
  -wiórki kokosowe do obtaczania
Wykonanie- wszystko  razem mieszamy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Dobrze schłodzić , ale  możesz od razu jeść.Są pyszne!
 zdj.1 marmolada z daktyli
zdj.2. bajaderka z daktyli
UWAGA-masa ma być gęsta, jeżeli za bardzo  się klei -dodać więcej pokruszonego ciasta.
zdjęcia T. Majewski

7 komentarzy:

  1. Przepis na marmoladę to iście genialny pomysł! Kocham daktyle zatem przepis ląduje w mojej bazie jako kolejny na liście do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam daktyle sa fajne:) do tego malo kaloryczne....wcinam na zmiane z figami jako biegowe przekaski....zamiast czekolady....

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam daktyle w każdej postaci ....maże to być własnie jako przekąska lub zamiennik cukru, pozdrawiam wiosennie i ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie pokazałaś, że słodkie może być bardzo zdrowe :)


    P.s. rewelacyjny przepis na marmoladę!

    Pozdrawiam
    www.biegpozdrowie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za komentarz,proste jest najsmaczniejsze, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię marmoladę z daktyli tylko dodaję białe wino. Jutro będę próbował z czerwonym.
    JEdnakże ja gotuję daktylę.

    OdpowiedzUsuń