* 5 średnich cebul .............................1zł.
*1kg buraków....................................2 zł.
* bulion z warzyw ok. 2-3 litrów......... ok.2 zł.
* 1/2 kg. ziemniaków..........................1 zł.
* 2 -3 duże oliwy z oliwek....................
* przyprawy- 1 duża łyżka cary, sól i pieprz ziołowy do smaku.
cary można dać więcej wg. swojego gustu....................0,50zł.
koszt całkowity ze szczypiorkiem i śmietaną .................7 zł
WYKONANIE
Buraki i ziemniaki obrać , ugotować w bulionie. . Cebulę obrać , pokroić i usmażyć na oliwie.
Wszystko zmiksować na krem , dodać przyprawy.
Zupę krem, z czerwonych buraków podawać z kleksem śmietany( np. z nerkowców) i posypaną szczypiorkiem.
Uwaga- jeżeli uważamy, że zupa jest za gęsta dolewamy wody aby uzyskać odpowiednią konsystencje.
zdj.1 składniki na zupę
zdj.2.ugotowane buraki i ziemniaki
zdj,3 zmiksowana zupa i dodane przyprawy
zdj.4 cebula pokrojona i smażona
zdj,5 miksowanie wszystkich składników(ja to robię ręcznym mikserem)
Smacznego!
super przepis:) uwielbiam zupy o kazdej porze roku:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie łatwy przepis. A smak wspaniały
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje, bardzo dziękuje , pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie.
OdpowiedzUsuńAga- zapewniam ,że jest pyszna i szybka w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńna stałe zagości w mojej raczkującej kuchni wegetariańskiej :)
Swietna strona:)
z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy :)
Gorąco pozdrawiam :)
dziękuje za śliczny komentarz, życzę powodzenia, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń