poniedziałek, 21 listopada 2011

χούμους με ταχίνι czyli hummus



Po grecku: χούμους με ταχίνι

Ta pasta jest szybka do przygotowania, smaczna, i zdrowa. Chwyć mikser i zaczynaj. Groszek garbanzo (po polsku cieciorka?) i tahini (pasta wykonana z prażonego i zmielonego sezamu) zmieszane czyni smaczny przysmak serwowany z chlebem.
Kluczem do wspaniałego hummus jest zezwolić smakowi garbanzo (cieciorki) dominować smakiem niż smakowi cytryny ( sok z cytryny, nie za dużo i nie za mało).
Składniki:
· 4 kubki groszku Garbanzo (ugotowanego, oczywiście)
· 1/2 kubka świeżego soku z cytryny
¾ kubka tahini (pasty z sezamu). ( Ja uprażyłam nasiona sezamu i zmieliłam na krem)
· 6 części czosnku zmiażdżonego
· 3-5 łyżek oliwy
· 1 łyżeczka zmielonego kminku
· 1łyżeczka ostrej papryki
· Szczypta czarnego pieprzu
· 2 łyżeczki soli
· 1 kubek wody (dodawać częściami)
· Pietruszka zielona dla ozdoby
Przygotowanie:
Włóż połowę soku z cytryny i wszystkie składniki do naczynia za wyjątkiem Garbanzo i zmieszaj przez 10 sekund. Dodaj groszek Garbanzo i mieszaj na wysokich obrotach aż stworzy się gęsta konsystencja. Dodawaj więcej soku z cytryny do smaku. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj trochę wody i mieszaj aż dojdzie do właściwej konsystencji.
Przełóż do miseczki, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin przed serwowaniem. (To nie znaczy ze nie może być jedzone zaraz po przygotowaniu).
Pokrop oliwą po wierzchu i dodaj zielona Pietruszkę lub czarne oliwki przez serwowaniem. Podaj z chlebem z pełnego ziarna.
Smacznego!
Ten przepis podaję za Paulem ( orginał)

1 komentarz:

  1. Lubię humus, chociaż na co dzień nie mam okazji go pałaszować. Dobry jest jako składnik różnego rodzaju past na chlebek!

    OdpowiedzUsuń