środa, 26 października 2011

GROCHÓWKA


Zupa grochowa dobra na zimne dni i nie tylko.

Przepis
* 4 małe ziemniaki
*4 ząbki czosnku
* 1 marchewka
* 1 szkl. grochu połówki
* 2 l wody
* przyprawy- przyprawa warzywna, tymianek, sól i pieprz ziołowy, liść laurowy i 3 ziarna ziele ang.
* 2 łyż. oliwy z oliwek

WYKONANIE
Wodę zagotować, groch dokładnie umyć i gotować( żeby był al dente) następnie dodać obrane i pokrojone ziemniaki, startą na dużych oczkach marchewkę. Do zupy dodać także liść i ziarnka ziela ang. , gdy wszystko będzie już miękkie doprawić do smaku. Posypać dużą ilością tymianku.
Zupę podawać gorącą z grzankami czosnkowymi( posty-pieczywo), chlebki naan też będą wybornie pasowały do tej zupy.

4 komentarze:

  1. No proszę, pyszna prosta grochóweczka. Najlepsza na taką porę roku:-) U mnie grochówka już była, aromatyczna, pyszna w thermomixie robiona. Pełnia grochowego smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu- to masz pomocnika, szybciej gotujesz u mnie trochę trwa to dłużej,pozdrawiam :) a tak dodatkowo piękne zdjęcia i opis( ostatni post)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja robię grochówkę tak samo w sumie i bardzo lubię ja

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, nasze polskie danie tradycyjne!

    OdpowiedzUsuń