Śniadanie Bircher- Bennera, uważam za jedno z najlepszych, najszybszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych........och same zachwyty, ale ocenicie sami!
Wody wlewamy tyle aby zakryć, najlepiej przegotowana ciepła.
Mleko i sok z cytryny( 1 łyż. po mieszamy wychodzi z tego taki krem), jabłka trzemy ,wszystko mieszamy oprócz orzechów, posypujemy tartymi orzechami lub migdałami.Gdy za gęste dolewamy 3-4 łyż. wody. przygotowanie 5 min.
Gdy jest za gęste , dolać 3-4 łyż. wody. Gotowe, ja ozdabiam jednym owocem np. malinką, truskawką, żeby apetyczniej wyglądało.
SIEDEM PORANKÓW- SIEDEM ŚNIADAŃ( 1)
Pierwsza propozycja śniadania to owsianka Bircher-Bennera ." Muesli Birchera" inaczej owsianka z surowymi owocami. Ma swoją historie i przetrwała do dzisiaj, w różnych formach. Podam ten pierwszy przepis.
Porcja na 1-os.
1 pełna łyżka płatków owsianych( najlepsze są - płatki górskie), zalewamy wodą aby je przykryć , najlepiej na noc ok. 12 godzin.
-1 łyż, soku z cytryny
-1 łyż. mleka sojowego ( oryginalny przepis mleko skondensowane)
- 1 duże jabłko ok.20 dkg.
- 1 łyż. migdałów lub orzechów tartych.
Zmieszać mleko i cytrynę ,dodać do płatków i wymieszać, jabłko zetrzeć razem ze skórką, mieszając często, aby zapobiec odbarwieniu, posypać orzechami i natychmiast podawać.
Płatki można codziennie zmieniać na jęczmienne, ryżowe, żytnie. z prosa, soi,itp
Latem - zawsze zmieniam owoce, w zależności od sezonu- maliny , truskawki, poziomki, banan, brzoskwinie itp.
Gdy jest mało słodkie można dodać mała łyż. miodu. Najważniejsze aby owoce były głównym składnikiem a nie płatki. Potrawa ma być lekka i owocowa, nie za gęsta aby łyż. w niej nie stała.
Regułą " Muesli Birchera" jest, że jada się na początku śniadania i posiłku wieczornego.
Głód zaspokaja się świeżym, surowym jedzeniem, zanim zje się cokolwiek innego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz