niedziela, 12 grudnia 2010

SIEDEM DNI- SIEDEM OBIADÓW (6)

Propozycja szósta obiadu.
barszcz ukraiński+ kasza jęczmienna+ fasolka z bułeczką+ ogórek kiszony+ buraczki+ bitki w sosie grzybowym,na deser herbata ziołowa+ bułeczki z daktylem
Oczywiście deser, na podwieczorek lub po spacerze po obiedzie, gdyż obiad jest tak pyszny że szkoda mieszać smaki.
Zupa barszcz ukraiński, zawsze zabielam mlekiem sojowym dzisiaj wyjątkowo śmietaną.
Bitki gotujemy w wodzie z grzybami, cebulą, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, Przyprawa warzywna 1/2 łyż. aby nabrały aromatu i miękkości.
Zagęszczamy mąką i ostatecznie doprawiamy do smaku. Bitki w tym wydaniu to " niebo w gębie"

PROPOZYCJA SZÓSTEGO OBIADU
Zupa -barszcz ukraiński (przepis na stronie).

Kasza jęczmienna + sos grzybowy+ bitki z glutenu (sajetan) + ogórek kiszony+ fasolka szparagowa z bułeczką .Ja miałam jeszcze buraczki.

Bitki z glutenu (przepis na blogu- cielęcina australijska). Robimy tak samo, tylko dzielimy na większe porcje, 1/2 kg mąki otrzymamy gluten na dwie duże bitki.Gotujemy bitki z grzybkami i przyprawami oraz 1 startą cebulę, gdy grzybki zmiękną dopiero zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Gotujmy chwilę, zabieliłam mlekiem sojowym.
Fasolka szparagowa, ugotowana(mrożona) następnie posypana bułką tartą zarumienioną na masełku. Fasolę solimy gdy gotujemy.

Skusiłam się na deser bułeczki z daktylami i ziołową herbatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz