Propozycja szósta obiadu.
barszcz ukraiński+ kasza jęczmienna+ fasolka z bułeczką+ ogórek kiszony+ buraczki+ bitki w sosie grzybowym,na deser herbata ziołowa+ bułeczki z daktylem
Oczywiście deser, na podwieczorek lub po spacerze po obiedzie, gdyż obiad jest tak pyszny że szkoda mieszać smaki.Zupa barszcz ukraiński, zawsze zabielam mlekiem sojowym dzisiaj wyjątkowo śmietaną.
Bitki gotujemy w wodzie z grzybami, cebulą, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, Przyprawa warzywna 1/2 łyż. aby nabrały aromatu i miękkości.
Zagęszczamy mąką i ostatecznie doprawiamy do smaku. Bitki w tym wydaniu to " niebo w gębie"
PROPOZYCJA SZÓSTEGO OBIADU
Zupa -barszcz ukraiński (przepis na stronie).
Kasza jęczmienna + sos grzybowy+ bitki z glutenu (sajetan) + ogórek kiszony+ fasolka szparagowa z bułeczką .Ja miałam jeszcze buraczki.
Bitki z glutenu (przepis na blogu- cielęcina australijska). Robimy tak samo, tylko dzielimy na większe porcje, 1/2 kg mąki otrzymamy gluten na dwie duże bitki.Gotujemy bitki z grzybkami i przyprawami oraz 1 startą cebulę, gdy grzybki zmiękną dopiero zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Gotujmy chwilę, zabieliłam mlekiem sojowym.
Fasolka szparagowa, ugotowana(mrożona) następnie posypana bułką tartą zarumienioną na masełku. Fasolę solimy gdy gotujemy.
Skusiłam się na deser bułeczki z daktylami i ziołową herbatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz