niedziela, 15 listopada 2009

KAPUSTA W KAPUŚCIE (BIGOS)

KAPUSTA W KAPUŚCIE ( BIGOS)
Przepis ten dostałam od znajomego z za oceanu, od Paula z USA . Na początku podeszłam sceptycznie do tego przepisu, ale gdy zobaczyłam efekt końcowy byłam zachwycona! PAUL należy się Tobie podziękowanie za ten wspaniały przepis, gratulacje!
Przepis jest oryginalny od Paula, ale zawsze możemy wprowadzić małe zmiany( dodać lub ująć co nieco.
SKŁADNIKI
  • 1główka duża kapusty lub 2 mniejsze
  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 2 kg. brukselki
  • 2 kg.cebuli (różne gatunki) lub cebula i por
  • olej
  • sól i pieprz ziołowy
  • czosnek i kminek oraz majeranek
WYKONANIE- kapustę kroimy, gotujemy.Kapustę kiszoną gotujemy ok. 20 min. odlewamy wodę. Brukselkę obieramy z uszkodzonych liści,gotujemy na pół twardo. Cebulę kroimy i smażymy na oleju z 2 ząbkami czosnku,dodajemy przyprawy.Wszystkie składniki wykładamy do dużej miski, dokładnie mieszamy, przekładamy do dużego garnka i pieczemy 2 godz. w temp. 180 stopni (elektryczny piekarnik)
Paul radzi aby w zależności od upodobania rodziny można dodać np. sos pomidorowy, paprykę, grzyby .Na pewno nie zapomnijcie dodać kminek , majeranek itp. aby poprawić trawienie.
POLECAM JEST SMACZNY I SZYBKO MOŻNA GO ZROBIĆ, ORAZ JEST GO DUŻO! Podawać z plackami ziemniaczanymi lub kluchami ziemniaczanymi ( radzi Paul) oraz smakosze tegoż bigosu.

DO DZIEŁA I SMACZNEGO!


GOTOWY BIGOS

Gotujemy kiszoną kapustę..........
Brukselkę obieramy i gotujemy .......
Cebulę -różne gatunki.
1 główka kapusty..................
Kroimy i smażymy na oleju................
Dodajemy czosnek.............
Pokrojoną kapustę gotujemy osobno, odlewamy na końcu wodę.
Dodajemy wszystkie kapusty i przyprawy...............
następnie brukselkę..........
ja dodaję sos pomidorowy z pakietu.................
D o piekarnika na 2 godziny,
Gotowe- te białe dymki to cudowny zapach bigosu, który unosi się po wyjęciu z piekarnika.

GOTOWE SMACZNEGO!!!!

3 komentarze:

  1. Jaki byl koszt tego Bigosu?

    OdpowiedzUsuń
  2. kapusta kiszona 2,70zł+ 1 główka kapusty 1,70zł.+ brukselka 3,40zł.+ przyprawy 2 zł.+cebula 3zł.
    =około 12 zł.wersja zawyżona.
    Ale gdy mamy kiszoną kapustę, z własnej beczki, jest jeszcze taniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej , muszę kupić brukselkę , bardzo mi się podoba przepis

    OdpowiedzUsuń