KOTLETY Z SOCZEWICY
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie soczewicy zielonej(400g)
- 2 jajka( zamiast jajek 1/4 szkl. płatków owsianych namoczonych)
- 2 cebule ( zamiast cebuli może być por)
- ryż (biały lub ciemny) 100g
- sól, pieprz , przyprawa warzywna
- olej do smażenia
- zioła- majeranek,cząber, kumin 1 łyż.duża stołowa
WYKONANIE
Soczewicę płuczemy, gotujemy do miękkości, ryż myjemy gotujemy( ciemny ryż gotujemy dłużej). Soczewicę mielimy razem z cebulą, dodajemy ugotowany ryż, jajka lub płatki owsiane oraz przypraw
(jeżeli lubimy dodajemy ząbek czosnku) . Wskazane dodać zioła np. majeranek, cząber lub wg. gustu. Mieszamy dokładnie, dla początkujących radzę dodać łyż. mąki ziemniaczanej. Formujemy małe kotlety, smażymy na gorącym oleju lub pieczemy w piekarniku, 180 stopni ok. 20 min. Podajemy z ziemniakami i surówką np. kiszona kapustą, czerwonymi buraczkami.
Są tanie, z tej proporcji wychodzi ok.30- 40 kotletów, koszt-7 zł. Ja zamrażam część kotletów, potem tylko odgrzewam w piekarniku i mam mniej pracy, przy następnym posiłku.
Polecam , życzę udanych i smacznych kotletów!
SKŁADNIKI: paczka soczewicy zielonej, 2 jajka , 2 cebule,ryż 40 dkg., przyprawy.
SOCZEWICA ZIELONA
RYŻ- GOTUJEMY
2 CEBULE SUROWE.................LUB
POR...............
SOCZEWICĘ MIELIMY..........razem z cebulą.
Dodajemy ryż .....
Dodajemy pieprz ziołowy..........
Pozostałe skł. jajka, zioła.
dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety.................
Smażymy na gorącym oleju.
Możemy także upiec w piekarniku.Dla osób, które nie mogą jeść smażonych potraw.
Gdy smażymy na oleju, polecam wcześniej obtoczyć w bułce tartej......................
TAK WYGLĄDAJĄ PIECZONE W PIEKARNIKU.
TE KOTLECIKI SĄ SMAŻONE, NA PATELNI ( NA OLEJU). SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz