sobota, 31 października 2009

KOTLETY Z SOCZEWICY I RYŻU.

KOTLETY Z SOCZEWICY
SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie soczewicy zielonej(400g)
  • 2 jajka( zamiast jajek 1/4 szkl. płatków owsianych namoczonych)
  • 2 cebule ( zamiast cebuli może być por)
  • ryż (biały lub ciemny)  100g
  • sól, pieprz , przyprawa warzywna
  • olej do smażenia
  • zioła- majeranek,cząber, kumin  1 łyż.duża stołowa
WYKONANIE
Soczewicę płuczemy, gotujemy do miękkości, ryż myjemy gotujemy( ciemny ryż gotujemy dłużej). Soczewicę mielimy razem z cebulą, dodajemy ugotowany ryż, jajka lub płatki owsiane oraz przypraw
(jeżeli lubimy dodajemy ząbek czosnku) . Wskazane dodać zioła np. majeranek, cząber lub wg. gustu. Mieszamy dokładnie, dla początkujących radzę dodać łyż. mąki ziemniaczanej. Formujemy małe kotlety, smażymy na gorącym oleju lub pieczemy w piekarniku, 180 stopni ok. 20 min. Podajemy z ziemniakami i surówką np. kiszona kapustą, czerwonymi buraczkami.

Są tanie, z tej proporcji wychodzi ok.30- 40 kotletów, koszt-7 zł. Ja zamrażam część kotletów, potem tylko odgrzewam w piekarniku i mam mniej pracy, przy następnym posiłku.

Polecam , życzę udanych i  smacznych kotletów!


GOTOWE KOTLETY Z SOCZEWICY.
SKŁADNIKI: paczka soczewicy zielonej, 2 jajka , 2 cebule,ryż 40 dkg., przyprawy.
SOCZEWICA ZIELONA
RYŻ- GOTUJEMY
2 CEBULE SUROWE.................LUB
POR...............
SOCZEWICĘ MIELIMY..........razem z cebulą.

Dodajemy ryż .....
Dodajemy pieprz ziołowy..........
Pozostałe skł. jajka, zioła.
dokładnie mieszamy.
Formujemy kotlety.................
Smażymy na gorącym oleju.
Możemy także upiec w piekarniku.Dla osób, które nie mogą jeść smażonych potraw.

Gdy smażymy na oleju, polecam wcześniej obtoczyć w bułce tartej......................
TAK WYGLĄDAJĄ PIECZONE W PIEKARNIKU.

TE KOTLECIKI SĄ SMAŻONE, NA PATELNI ( NA OLEJU). SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz