KOTLETY JARSKIE Z SEREM
Przepis znalazłam w gazecie,wyglądały smakowicie, więc wypróbowałam.oto składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- po 4 dkg sera typu feta i żółtego
- cebula
- 2 jajka
- 2 łyż mąki
- olej, bułka tarta
- sól, pieprz ziołowy, natka pietruszki
WYKONANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić,zeszklić na oleju. Fetę drobno okroić,żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodać fetę, ser, cebulę, jedno jajko, mąkę, 2 łyż. bułki tartej i psikaną natkę. Dokładnie wymieszać,wyrobić doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotleciki i obtaczać w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ryżem i surówką np, z marchewki, z kiszonej kapusty lub z czerwonymi buraczkami. Ja podaję tylko z surówkami.
Ziemniaki dokładnie myjemy........
Obieramy ze skórki........
Studzimy...........
Cebulę smażymy na oleju..
Ziemniaki wraz z cebulą mielimy w maszynce....(cebulę można dodać do masy, ja zawsze mielę)
Do masy ziemniaczanej dodajemy ser, jajko,bułkę tartą, fetę,natkę, pieprz ziołowy.
DOPRAWIAMY SOLĄ DO SMAKU...........
Mieszamy bardzo dokładnie
Przygotowujemy do panierowania jajko i bułkę........
Formujemy kotlety obtaczamy w jajku .........
Następnie w bułce tartej......i smażymy na oleju z obu stron.A to gotowe kotlety ,smaczne,podajemy z surówką. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz