SKŁADNIKI
- 3 kg. oczyszczonej róży, pozostałość po musie(kremie z róży)
- 1,5 szkl. cukru
- 6 słoików 0,5 l
- 1l wody
Całość gotujemy ok. 5- 10 min razem z wodą , cały czas mieszać aby się nie przypaliło i uzyskać dość gładką masę. Woda częściowo odparuje, gorącą masę wkładamy do czystych słoików, odwracamy do góry dnem (sucha pasteryzacja), przykrywamy ręcznikiem,zostawiamy do wystygnięcia. Wynosimy w chłodne i suche miejsce.
Dodajemy jako nadzienie do naleśników, ciast, lodów ,do pieczywa,deserów itp.
Łatwe do zrobienia, tak i na pewno zdrowe, z takich owoców mamy dwie korzyści: krem -mus i dżem.
Życzę cierpliwości i udanych dżemów!
Możemy dodawać do różnych potraw np . lodów
To są pozostałości po kremie - musie z róży ..........
Gotujemy aby uzyskać taką masę..................
Natychmiast nakładamy do czystych słoików
wycieramy ranty słoików i zakręcamy , a następnie odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem..................
A to gotowe dżemy....... pięknie wyglądają, wybornie smakują, cudownie pachną.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz