sobota, 25 lipca 2009

DŻEM z róży......

Dżem z róży- (róża pomarszczona)
SKŁADNIKI
  • 3 kg. oczyszczonej róży, pozostałość po musie(kremie z róży)
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 słoików 0,5 l
  • 1l wody
Patrz przepis na krem z róży, resztki, które zostają nadają się idealnie na dżem , możemy do tego dodać inne owoce np. agrest lub gruszki.
Całość gotujemy ok. 5- 10 min razem z wodą , cały czas mieszać aby się nie przypaliło i uzyskać dość gładką masę. Woda częściowo odparuje, gorącą masę wkładamy do czystych słoików, odwracamy do góry dnem (sucha pasteryzacja), przykrywamy ręcznikiem,zostawiamy do wystygnięcia. Wynosimy w chłodne i suche miejsce.

Dodajemy jako nadzienie do naleśników, ciast, lodów ,do pieczywa,deserów itp.
Łatwe do zrobienia, tak i na pewno zdrowe, z takich owoców mamy dwie korzyści: krem -mus i dżem.

Życzę cierpliwości i udanych dżemów!

Możemy dodawać do różnych potraw np . lodów
To są pozostałości po kremie - musie z róży ..........
Gotujemy aby uzyskać taką masę..................
Natychmiast nakładamy do czystych słoików
wycieramy ranty słoików i zakręcamy , a następnie odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem..................
A to gotowe dżemy....... pięknie wyglądają, wybornie smakują, cudownie pachną.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz