SKŁADNIKI CIASTA
- 2 łyż. cynamonu
- 2,5(pół) szklanki mąki razowej
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1/2 szkl. orzechów nerkowca( ja dałam orzechy włoskie, gdyż takie miałam w domu)
- 10 dkg.suszonych śliwek
- 1/2 szkl.oleju
- 2 łyż. kawy zbożowej instant
- 1/2 szkl. wody
- 5 dkg. drożdży
- 2łyż. miodu
- 3 łyż. cukru
- 5 łyż. mąki razowej (ja dodaje 5 łyż. białej mąki)
- 1/2 szklanka wody
WYKONANIE-----wszystkie składniki zaczynu wymieszać w miseczce i odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce.
Do większej miski wsypać: mąkę razową, cynamon,kawę zbożowa, orzechy i wymieszać.Następnie pokrojone i obrane jabłko i banan oraz śliwki suszone. Dalej dodajemy zaczyn,mieszamy i dodajemy zmiksowany olej z wodą.
Całość wyrabiamy ok.5 minut.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy ok. 50 minut w tem. 200 stopni.
Gotowe , prawda że proste , więc do dzieła i powodzenia! napiszcie do mnie od czasu do czasu, jak tam wasze potrawy się udają . SMACZNEGO!
Składniki ciasta:śliwki, orzechy, woda, olej, mąka razowa,kawa zbożowa,banan, jablko,
Zaczyn :miód, ciepła woda,drożdże, cukier
wszystko mieszamy............
odstawiamy do wyrośnięcia..........
wykładamy formę papierem do pieczenia( forma dowolna)
dodajemy mąkę,orzechy ,kawę,cynamon,
kroimy śliwki, banan i jabłko
mieszamy..................
wlewamy zaczyn wyrośnięty.........
dodajemy zmiksowany olej z wodą...mieszamy ,wyrabiamy ok.5 min.
wykładamy do dowolnej foremki..................
ja posypuję wiórkami kokosowymi......a w trakcie pieczenia przykrywam wierzch ciasta papierem
wkładam do nagrzanego piekarnika...
gotowe, czekamy niech trochę przestygnie...............
pachnie cudnie ,smakuje wybornie!
PODAJĘ Z KAWĄ ZBOŻOWĄ OCZYWIŚCIE Z MLECZKIEM SOJOWYM , SMACZNEGO!
Natalis dzięki za przepyszne smakołyki,własne niedawno z Twojego prxzepisu zrobiłąm kopytka razowe z tą surówką z czerwonej kapusty smakują rewelacyjnie.A teraz własnie sięprzymierzam do ciasta cynamonowego ,też w moim guście:)ale mam dylemta odnoście łyżek czy łyżeczek.Jesli możan Cię prosić to odpisz jak powinno być właściwie.Z wyglądu co prawda wydaje się,że łyzeczek ,lecz wydaje mi się nieco mało ,ale może sięmylę ,więc proszę o potwierdzenie .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę dalszych tak udanych przepisow.
Margo
TAK MASZ RACJĘ, ŁYŻKA, NAWET TE STOŁOWE MAJĄ RÓŻNE WIELKOŚCI, KIERUJ WLASNYM WYCZUCIEM I SMAKIEM.JAK SĄ MAŁE DAJ DWIE.
OdpowiedzUsuńniestety, ale żeby mi lepiej smakowało musiałam je trochę "uszlachetnić" tzn.4 łyżki cukru , zamiast kawy dałam kakao( nie miałam kawy) i do śliwek dorzuciłam trochę daktyli i rodzynek...lubimy słodkie...ale ciacho faktycznie pycha- dziś piekę je kolejny raz a potem objadam się bez specjalnych wyrzutów sumienia...pozdrawiam b.
OdpowiedzUsuńkażdemu co innego smakuje,ale twoje zmiany są bardzo ciekawe, wykorzystam jak będę piekła ciasto cynamonowe,pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńMoim mężczyżni uwielbiają ciacha,więc pieke im naokrągło.Ciesze sie z tego przepisu ,bo będe mogła im upiec coś zdrowszego:)).
OdpowiedzUsuńDo innych przepisow bede tez zagladac .
Pzdr.i swój uśmiech Tobie zostawiam:)
dziękuje za pozdrowienia ,uśmiech i oczywiście za miły komentarz:)
OdpowiedzUsuńCynamonu łyżki czy łyżeczki ?
OdpowiedzUsuńłyżki takie od zupy, oczywiście płaskie, mam nadzieje ,że nie za póżno odpowiedziałam.,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń