czwartek, 15 lipca 2021

Maść z jaskółczego ziela ( glistnika)

 


Glistnik czyli jaskółcze ziele

 ziele z gatunku bylin, z rodziny makowatych, wykazujące liczne właściwości lecznicze. W medycynie naturalnej wykorzystuje się od wieków. Jego najpowszechniej znanym zastosowaniem jest leczenie brodawek. Brodawki, czy też kurzajki to zmiany na skórze w postaci narośli, spowodowane zakażeniem wirusem brodawczaka ludzkiego HPV. Do mniej znanych zastosowań należą między innymi łagodzenie bólu brzucha. Glistnik skutecznie działa zarówno na nudności, ale również ból przedmiesiączkowy. Jednak mimo wszechstronnych właściwości, zbyt duża dawka może mieć także działanie toksyczne. Z tego powodu istnieją pewne ograniczenia w suplementacji glistnika. Wykazano też, że glistnik działa przeciwbólowo, obniża ciśnienie krwi i zwalnia akcję serca. Z kolei napar z młodych liści działa żółciopędnie i reguluje czynności przewodu pokarmowego. Ze wstępnych badań wynika także, że wyciągi alkoholowe z tego zioła wykazują aktywność przeciwnowotworową.

Zastosowanie

  • przeciwgrzybicze,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • działanie uspokajające,
  • działanie na komórki wątroby,
  • żółciopędne,
  • przeciwpierwotniakowe,
  • rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
  • działanie kardioprotekcyjne,
  • rozkurcza mięśnie gładkie dróg żółciowych.

Pomoc w walce z brodawkami

Sok z glistnika wykazuje właściwości przeciwwirusowe i bakteriobójcze i jest wykorzystywany w leczeniu brodawek, zwanych inaczej kurzajkami. Są one wywołane przez wirusy stąd tak duża skuteczność stosowania ziela w ich zwalczaniu. Współczesna fitoterapia zaleca, aby sokiem przez kilka dni smarować kurzajkę. Grzybobójcze właściwości glistnika wykorzystywane są zewnętrznie w leczeniu zakażeń skóry Candida i innymi grzybami.wypryski na skórze, egzemy, łuszczyce itp.

Ulga w bólach brzucha oraz bólach przedmiesiączkowych





Glistnik jaskółcze ziele ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, a także moczowych, narządów rodnych, a nawet oskrzeli. W związku z tym przetwory z ziela glistnika, głównie nalewkę, w medycynie naturalnej stosuje się doustnie w bólach brzucha, spowodowanych kolką jelitową, kolką wątrobową lub w obrębie dróg żółciowych. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie przetworów z glistnika także w celu łagodzenia bólów miesiączkowych. Poza działaniem rozkurczowym, a co za tym idzie - przeciwbólowym, glistnik wykazuje także działanie moczopędne, żółciopędne i ułatwiające wypróżnienia.

Działanie na komórki wątroby

W ziołolecznictwie glistnik jaskółcze ziele od wieków jest wykorzystywany w leczeniu schorzeń wątroby. Niestety wiele badań, dotyczących właściwości hepatoprotekcyjnych stoi ze sobą w sprzeczności. Wyniki badań są niespójne. Z jednej strony wskazuje się na działanie ochronne, z drugiej strony pojawiło się szereg doniesień o działaniu toksycznym. Udokumentowane działanie protekcyjne powiązane jest z usprawnieniem przepływu żółci. Z drugiej zaś strony, coraz częściej odnotowywane są przypadki działania toksycznego, przebiegającego z powiększeniem wątroby, zapaleniem wątroby, podwyższoną aktywnością enzymów wątrobowych i wysokim poziomem bilirubiny osoczowej.

Działanie przeciwnowotworowe

Ziele glistnika cechuje się zawartością alkaloidów takich jak:

cheliodonina,sangwinaryna ,chelerytryna,koptyzyna

Substancje te wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe

Przeciwwskazania

Ziele glistnika nie powinno być stosowane w okresie ciąży ponieważ może wywoływać skurcze macicy. Dodatkowo przeciwwskazaniami może być jaskra czy choroba wrzodowa. Ostrożnością w stosowaniu glistnika powinny wykazać się osoby mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem wątroby.

UWAGA! Jeżeli stosujemy wewętrznie, to w bardzo małych dawkach może być toksyczny! Ja stosuję tylko zewnętrznie!

PRZEPIS NA MAŚĆ Z JASKÓŁCZEGO ZIELA( stosowanie zewnętrzne)

4 garście ziela

400g smalec z gęsi

2 łyżki gliceryny

 spirytus do spryskania

Smalec podgrzewamy do 60 stopni Celcjusza wrzucamy pokrojone ziele i skropione spirytusem, glicerynę i następnie miksujemy w blenderze. Przececamy przez sito lub gazę, wlewamy do małych słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz