Podagrycznik pospolity - rośnie wszędzie, działki skwery, trawniki, łąki, lasy, łatwiej można by napisać gdzie nie rośnie? Jest rośliną łatwo rozpoznawaną i jadalną kryjącą w sobie mnóstwo składników odżywczych i leczniczych.
Zawiera
- flonowwoidy
- związki kumarynowe
- kwasy chlorogenowy i kawowy
- Wit.C ( 60 m g/100 g) czyli dwukrotnie więcej niż np. jarmuż
- żelazo,bor,tytan,miedź,wapń, potas mangan
Z tej rośliny możemy zrobić na ciepło " szpinak" lub listki dodać do surówki.
Listki możemy jeść na surowo, dodając do sałatek, na kanapki oraz robić z nich sok.
Na ciepło "szpinakowa ,, wersja.
SKŁADNIKI
- 2 duże garście młodych listków podagrycznika
- 1 szklanka bulionu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyż. oliwy
Doprawić do smaku.
Dokładnie tego potrzebowałam :) Bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńświetna roślinka, słyszałam o niej wiele lat temu, często się u nas przewijała w kuchni jako dodatek także polecam również i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZnalazłam , kiszę , mrożę , jem na surowo, dzielę się info z innymi . W planach zupa , szpinak . Dzięki za przepis :) Smak selerowo-marchwiowy .Młode delikatne i smaczne .Miły smak w ustach . Zapomniane średniowieczne warzywo , które było sprzedawane na targowiskach . Kochani jest kwiecień , zaraz maj korzystajcie garściami .NASA wyposaża kosmonautów w wyroby z tej roślinki , ze wzglę
OdpowiedzUsuńdu na wielkie bogactwo w niej zawarte .
Jeśli szukacie dobrej herbaty to koniecznie zobaczcie na stronę big-active.pl oni maja ogromny wybór herbat. Znajdziecie między innymi zieloną herbatę z owocem pigwy. Moja ulubiona. Polecam serdecznie.
OdpowiedzUsuń