czwartek, 20 czerwca 2019

PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI



Rzodkiewka posiada piękne zielone liście, korzonki czerwone lub lub czerwono białe. Kształty też rożne, chrupiemy ją przez cały rok zwłaszcza wiosną. Rzodkiewka jest skarbnicą witamin ,minerałów zwłaszcza liście, które kilkakrotnie przewyższają  wartości lecznicze od korzeni.
ZAWIERAJĄ
Wit.C,żelazo,wapń i fosfor.Liście zawierają  glukozynolatów 45 razy więcej niż korzeń.Badania skupiły się na korzeniu  a nie na liściach , więc bardziej przyjrzano się brokułom niż właśnie liściom rzodkiewki ,które działają antyrakowe.
Rzodkiewki znane były starożytnym Grekom i Egipcjanom  stosowali ją na poprawne pamięci, wzroku, trawienia i intelektu. Zawierają dużo siarki - wzmocnią nam włosy i paznokci.
Zawiera 16 kcal -100 g
Teraz są  najsmaczniejsze, korzystajmy z cudownych właściwości liści rzodkiewki

PRZEPIS NA PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI
* 2 duże garście liści rzodkiewki
* 1/4 szkl.oliwy lub oleju
* 1 szklanka zmielonego słonecznika( wcześniej uprażony)
* sol i pieprz do smaku
* malutki ząbek czosnku
Zmiksuj  liście rzodkiewki z olejem,  wlej zmiksowane do miseczki i dodaj resztę składników. Dopraw solą i pieprzem, jeżeli lubisz dodaj czosnek. Dokładnie wymieszaj.
Używam do ryżu, makaronu, na kanapki.
SMACZNEGO!




6 komentarzy:

  1. Pesto z rzodkiewki? Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł :)
    zawsze mnie drażni gdy na targu sprzedawczynie odrywają liście od rzodkiewki, nawet nie pytając czy ich nie chce... cóż, widocznie większość ludzi woli je wyrzucać niż zjeść :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, cóż za pomysł. Muszę wypróbować bo pesto uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pesto z rzodkiewkowych listków. Spróbuj też zrobić z naci marchewki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edyta- robiłam tez pyszne pesto pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Świetny pomysł. Potwierdzam, że wyszło pyszne i na pewno danie będzie gościło u mnie częściej :)

    OdpowiedzUsuń