Strony
środa, 10 kwietnia 2019
Pieczeń z seitanu
W Polsce zwany gluten pszeniczny inaczej seitan czyli białko roślinne. Na Bliskim Wschodzie znany jako seitan. W ostatnim czasie gluten zyskał złą sławę, dzisiaj każdy utożsamia się z alergią na gluten. Ja i w mojej rodzinie na szczęście nikt nie ma alergii.
Możemy więc sobie pozwolić na pyszną pieczeń z glutenu. Jest pyszny,odżywczy i kto może niech robi pieczeń. Pieczeń jest pyszna ale niestety jest pracochłonna i znika ciągu kilku minut.
SKŁADNIKI
1 kg mąki
woda
Marynata
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sok z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sok z połowy cytryny
zioła prowansalskie
WYKONANIE
Z mąki i wody zagniatamy ciasto.Kulę wkładamy do miski i zalewamy wodą. Zostawiamy na minimum 1 godz. Ja zagniatam wieczorem i płuczę rano.
TUTAJ jak to zrobić krok po kroku.
Gotową marynatę wlej do miski małej i włóż gluten. Oblewaj go ze wszystkich stron, przykryj folii wstaw do lodówki na kilka godzin.
Następnie zawiń w gazę, obwiąż białą nitką i gotuj w bulionie ok.1 godzin. Po tym czasie zdejmij nitkę i gazę, włóż do naczynia żaroodpornego i polej marynatą, przykryj i piecz 25 minut, przewracaj na raz jedną raz na drugą stronę. Zdejmij pokrywkę piecz 25 minut.
Podawaj z buraczkami i chrzanem, surówką, ogórkiem kiszonym .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz