środa, 10 kwietnia 2019

Pieczeń z seitanu




W Polsce zwany gluten pszeniczny inaczej seitan  czyli białko roślinne. Na Bliskim  Wschodzie znany jako seitan. W ostatnim czasie gluten zyskał złą sławę, dzisiaj każdy utożsamia się z alergią na gluten. Ja i w mojej rodzinie na szczęście nikt nie ma alergii.
Możemy więc sobie pozwolić na pyszną pieczeń z glutenu. Jest pyszny,odżywczy  i kto może niech robi pieczeń. Pieczeń jest pyszna ale niestety jest pracochłonna i znika  ciągu kilku minut.

 SKŁADNIKI
1 kg mąki
woda
Marynata
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sok z cytryny
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
 sok z połowy cytryny
zioła prowansalskie

WYKONANIE
Z mąki i wody zagniatamy ciasto.Kulę  wkładamy do miski i zalewamy wodą. Zostawiamy na minimum 1 godz. Ja zagniatam wieczorem i płuczę  rano.
TUTAJ  jak to zrobić krok po kroku.

Gotową marynatę wlej do miski małej i włóż gluten. Oblewaj go ze wszystkich stron, przykryj folii wstaw  do lodówki na kilka godzin.
Następnie zawiń w gazę, obwiąż białą nitką i gotuj w bulionie  ok.1  godzin. Po tym czasie zdejmij nitkę i gazę, włóż do naczynia żaroodpornego i polej marynatą, przykryj i piecz 25 minut, przewracaj na raz jedną raz na drugą stronę. Zdejmij pokrywkę piecz 25 minut.
Podawaj z buraczkami i chrzanem, surówką, ogórkiem kiszonym .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz