Strony
piątek, 11 stycznia 2019
Śniadania- Kuchnia naturalna Bircher - Bennera .
Lubię zaglądać do tej książki napisała ją Ruth Kunz Bircher córka doktora Maxa O. Bircher - Bennera.
Rady p. Ruth ( w skrócie)
,,muesli,, jest daniem owocowym w tej potrawie owoce są składnikiem podstawowym
potrawa musi być przygotowane tuż przed podaniem
,, muesli,, należy do początkowej części posiłku
orzechów nie należy mieszać z potrawą tylko posypać
Płatki możemy zamienić na kaszę, ,,mleko,, roślinne także zmieniać na te które lubimy oraz owoce
1
,,Muesli ,, z jabłkami
1 plaska łyżeczka płatków owsianych(lub jedna łyżka deserowa mąki owsianej) moczonych przez 12 godzin w 3 łyżkach wody
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżka ,,mleka ,, roślinnego
1 duże jabłko( lub 2-3 mniejsze o.20 dkg)
1 łyżka utartych orzechów lub migdałów
Zmieszać sok cytrynowy i mleko na gładki krem. Dodać płatki i zmieszać starannie. Umyte jabłko utrzeć na tarce. Dodać do płatków i posypać tartymi orzechami
Płatki mogą być zmieniane np, pszenne, ryżowe, jęczmienne, żytnie jaglane,sojowe.
2
Muesli jabłkowe z kremem orzechowym lub purre migdałowym
1 łyżka stołowa płatków owsianych namoczonych 12 godzin / w 3 łyżkach wody
1 plaska łyżka kremu orzechowego lub purre migdałowe / rozpuszczone w 3 łyżkach wody
1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu lub innego słodzika,
1 duże jabłko lub 2- 3 małe
1 łyżka startych orzechów laskowych lub migdałów
Do kremu orzechowego dodać powoli wodę, mieszać aż do uzyskania konsystencji emulsji. Dodać płatki owsiane, i pozostałe składniki.
3
Muesli z owocami
Składniki jak w przepisie nr 1 a jabłka zastąpić
malinami, truskawkami,porzeczkami,czarnymi jagodami , czereśniami, brzoskwiniami,morelami, śliwkami .
Umyte owoce wypestkować i pokroić na kawałki, można zgnieść widelcem miękkie owoce lub zmiksować, Połączyć z ,, muesli,,
4
Muesli z owocami suszonymi
Składniki jak w przepisie nr 1. Owoce suszone jabłka, gruszki, śliwki,morele ( ale nie figi, rodzynki, daktyle). Owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować Otrzymany mus dodać do mieszanki podstawowej.
Owoce suszone powinny być bez środków konserwujących i środków barwiących.
Moi drodzy sami możecie stworzyć ,,muesli,, wariantów jest bardzo dużo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz