piątek, 11 stycznia 2019

Śniadania- Kuchnia naturalna Bircher - Bennera .



Lubię zaglądać do tej książki napisała ją Ruth Kunz Bircher córka doktora  Maxa O. Bircher - Bennera.

Rady p. Ruth ( w skrócie)
,,muesli,, jest daniem owocowym  w tej potrawie owoce są składnikiem podstawowym
 potrawa musi być przygotowane tuż przed podaniem
,, muesli,, należy do początkowej części posiłku
 orzechów nie należy mieszać  z potrawą tylko posypać
 Płatki możemy zamienić na kaszę, ,,mleko,, roślinne także zmieniać na te które lubimy oraz owoce

                     1
,,Muesli ,, z jabłkami
1 plaska łyżeczka płatków owsianych(lub jedna łyżka deserowa mąki owsianej) moczonych przez 12 godzin w 3 łyżkach wody
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżka ,,mleka ,, roślinnego
1 duże jabłko( lub 2-3 mniejsze o.20 dkg)
1 łyżka utartych orzechów lub migdałów
Zmieszać sok cytrynowy i mleko na gładki krem. Dodać płatki i zmieszać starannie. Umyte jabłko  utrzeć na tarce. Dodać do płatków i posypać tartymi orzechami
Płatki mogą być zmieniane np, pszenne, ryżowe, jęczmienne, żytnie jaglane,sojowe.

                         2  
Muesli jabłkowe z kremem orzechowym lub purre migdałowym
1 łyżka stołowa płatków owsianych namoczonych 12 godzin / w 3 łyżkach wody
1 plaska łyżka kremu orzechowego lub purre migdałowe / rozpuszczone  w 3 łyżkach wody
1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu lub innego słodzika,
1 duże jabłko lub 2- 3 małe
1 łyżka startych orzechów laskowych lub migdałów
Do kremu orzechowego dodać powoli wodę, mieszać aż do uzyskania konsystencji emulsji. Dodać płatki owsiane, i pozostałe składniki.

                       3
Muesli z owocami
Składniki jak w przepisie nr 1 a jabłka zastąpić
malinami, truskawkami,porzeczkami,czarnymi jagodami , czereśniami, brzoskwiniami,morelami, śliwkami .
Umyte owoce wypestkować i pokroić na kawałki, można zgnieść widelcem  miękkie owoce lub zmiksować, Połączyć z ,, muesli,,

                            4
Muesli  z owocami suszonymi
Składniki jak w przepisie nr 1. Owoce suszone jabłka, gruszki, śliwki,morele ( ale nie figi, rodzynki, daktyle).  Owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować Otrzymany mus dodać do mieszanki podstawowej.
Owoce suszone powinny być bez środków konserwujących i środków barwiących.
Moi drodzy sami możecie stworzyć ,,muesli,, wariantów jest bardzo dużo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz