środa, 23 stycznia 2019

Kapuśniaczek i kotleciki z selera




Na dworze zimno więc proponuję kapuśniaczek i kotlety z selera. U mnie seler jest lubianym warzywem,dodaję do soków, surówek, robię pasztety oraz dzisiaj kotleciki - placuszki.
Kapuśniaczek
 2 litry wody
 12 sztuk maleńkich ziemniaki lub kilka większych
 1 marchewka, kawałek selera
 kiszona kapusta( 2 garście )
przyprawy : liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, ząbek czosnku, majeranek, wgeta bez sztucznych dodatków, pieprz ziołowy, olej u mnie z ostropestu, pietruszka zielona.
Ziemniaki i,marchew, seler obrać i pokroić na kostkę. U mnie malutkie ziemniaki więc całe.
Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki, marchew, seler, gotować chwilę, dorzucić kapustę i gotować do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy i olej.
Nie przejmujcie się dokładnym składem  ziemniaków i marchewki. Dasz więcej warzyw będzie bardziej gęsta, Możesz dodać usmażoną cebulkę jeżeli lubisz.
Pamiętaj, każda zupa ugotowana w domu jest smaczniejsza niż w najlepszej restauracji.


Kotlety - placuszki z selera
1/2 dużego selera
1 mała marchewka
2 jajka ( jeżeli wegańskie dajesz starty ziemniak)
4 -5 pieczarek( możesz pominąć)
sól, pieprz ziołowy, wegeta, czosnek, papryka czerwona wędzona

Seler , marchew pieczarki oczyścić i zetrzeć na małych oczkach. Dodać przyprawy do smaku jeżeli masa wydaje się za rzadka dodaj bułki tartej.
Formuj małe placuszki i smaż na oleju.
Druga opcja bardziej zdrowa piecz w piekarniku.
Dobrze smakuje z sałatą pekińską.

Lekki bigos z kapusty pekińskiej
1 cebulę + 1 paprykę czerwoną + 1/2 główki sałaty pekińskiej= Wszystko pokroić w paski i dusić z odrobiną oleju i 1/ 2 szklanki wody.
Garnek przykryć pokrywką i dusić 10-15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać  placki z rzeżuchą i kapustę. Smakuje cudownie
😃


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz