sobota, 28 października 2017

Najlepsza sól i ich rodzaje




Sól  to niezastąpiona przyprawa jako dodatek do  każdej naszej potrawy. Nikt dzisiaj nie myśli o tym jak kiedyś ludzie mogli żyć bez soli? Sól  nazywano ,,białym złotem '' w czasach średniowiecza
w  Polsce.
Sól była znana i wspomina się już  w Starym Testamencie w Biblii.  Była uważana za niezwykłą  i ważną substancję. Jest wiele wersetów  w Biblii na temat soli, cytowanych  do dzisiaj przez wielu ludzi np ,, Wy jesteście sola dla ziemi''  Mat 5,13

W starożytności sól była środkiem płatniczym.
Hebrajczycy odkryli właściwości lecznicze soli. Rzymianie odkryli właściwości konserwujące. Jak możemy się domyślać sol była bardzo droga i używano jej oszczędnie wręcz od święta.
Moja mama zawsze mówiła jak wprowadzasz się do nowego domu to wnieś pierwsze sól i chleb, wtedy nigdy ci zabraknie. Bardziej chodzi tutaj o szacunek do chleba i soli niż o wierzenie.
W Polsce uważa się rozsypanie soli za zwiastun kłótni, natomiast witanie chlebem i sola za oznakę przyjaźni i gościnności.
A jak dzisiaj jest z solą? Jest wszędzie w sosach, cukierkach, chlebie,ciastkach...........................
Sól sypiemy nawet na drogach zimą.
Trochę zmieniło się od czasów starotestamentowych.Dzisiaj mamy duży wybór soli ze względu na kolor, wielkość, miałkość, smak .............
U mnie w domu Nr 1!
* sól kamienna niejodowana
* himalajska różowa cała i miałka
Ostatnio dostałam od córki : sól himalajska czarna drobne kryształki, czarna płatki z węglem drzewnym, płatki biała sól.
Najważniejsze przesłanie dla nas  ,, co za dużo to nie zdrowo''
😉





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz