niedziela, 22 października 2017

Ciasto jaglane z dynią



Ciasto jaglane z dynią niektórzy nazywają to  ,, sernik  z kaszy jaglanej ''  gdyż wygląda jak typowy sernik  z sera krowiego.
Ja robiąc to ciasto nie trzymałam się sztywno proporcji. Głównym składnikiem tego ciasta jest kasza jaglana a dynia na drugim miejscu.Dynia najlepsza jest pieczona. Zawsze zastanawiałam się dlaczego?
Dlatego ,że nie jest wodnista, po upieczeniu  jest bardziej stała  i smakowo bardziej mi smakuje.
 Dynia ma swój specyficzny aromat nie każdy taki lubi, trzeba dodać zioła lub jak w przypadku ciasta dodatki np. wanilię , skórka z cytryny, cynamon itp.
  
POTRZEBUJESZ
* 2 szklanki - połowę dyni pieczonej
* 300 g    kaszę jaglaną
*1- 2 galaretki agarowe
*1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
*syrop klonowy lub inny słodzik ( agawa, miód, ksylitol)

 Moja blaszka jest prostokątna wymiary 24 x 32 x 4. Blaszka nie jest wysoka jak do tart, taka mi się spodobała, zawsze wykładam papierem do pieczenia.

Spód ciasta -1 szklanka orzechów + 1 szklanka żurawiny lub namoczonych daktyli. Składniki zmiksować, gdyby masa była za sucha dodajemy olej kokosowy.Masą wylepić dno blaszki.

Masa jaglana - kasze suchą  przelać na sicie wrzątkiem , włożyć do garnka  ( 1:2 wody) gotować do miękkości aby woda odparowała. Dynię zmiksować. Agar zagotować w małej ilości wody.
Po wystudzeniu kaszę zmiksować, dodać dynię, agar i resztę składników. Dokładnie wymieszać.
Ja na spód dałam dżem- mus z pigwy, wylałam masę jaglaną.Gdy zastygało posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam prażonymi orzechami.
Zostawić na noc wtedy łatwiej kroić. U mnie już po godzinie zajadaliśmy się pysznym ciastem.
😉


4 komentarze:

  1. Witam, czy może Pani podać dokładniej ilość składników (połowa dyni jest mało konkretna)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja dynia miała ok. 2 kg po obraniu ugotowaniu 1 1/2 szklanki dyni. Im więcej dni będzie bardziej dyniowy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Natalio a ile tej kaszy jaglanej bo nie ma informacji? Ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje. Chcę je wypróbować. A co to jest agar? i gdzie takie galaretki się kupuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Może zacznę od agaru jest to zamiennik żelatyny zwierzęcej na roślinną. Agar - agar zrobiony jest z wodorostów morskich, E- 406 tak oznacza się w przemyśle spożywczym, łatwy do przygotowania. Można kupić agar czysty bez dodatków lub jako galaretkę w proszku o różnych smakach w sklepach ze zdrowa żywnością. Proporcje dokładne podam wyżej. Pozdrawiam cieplutko :)
    ( nie zawsze) w sklepach ze zdrową żywnością.

    OdpowiedzUsuń