Czy ryż musi być "nudny". Nie! dzisiaj proponuję z pieczarkami, sosem z awokado, podany na pomidorze z pistacjami. Już teraz brzmi smacznie.Wiec zabierajmy się do gotowania.
Porcja na 2 osoby- koszt ok 5 zł.
SKŁADNIKI
* 20 dkg ryżu ( ryż do risotto)
* 5 dużych pieczarek
* 1 cebula
* 2 łyż. oliwy
*sól i pieprz ziołowy do smaku
* 4 plastry bardzo dużego pomidora
* 4 małe pomidorki koktajlowe najlepiej żółte
* 6 sztuk pistacji
*ok. 1 l bulionu warzywnego
WYKONANIE
Ryż myjemy,wrzucamy na patelnie i stopniowo dolewamy bulion warzywny. Mieszamy i gotujemy do miękkości jaką chcemy uzyskać( ma być miękki ale nie papka)
Pieczarki i cebulę obieramy , ścieramy na dużych oczkach, smażymy na oliwie. Właściwie to dusimy ok. 3-5 minut gdyż pieczarki puszą sok.
Dodajemy do ryżu, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
Sos z awokado
1 dojrzale awokado, 1 łyż. soku z cytryny, sól i 1 ząbek czosnku. Wszystko zmiksować
Plaster pomidora,położyć na talerzu na nim ułożyć porcję ryżu z pieczarkami, ozdobić pomidorkami koktajlowymi i posypać pistacjami. Podać sos w miseczce lub na talerzu.
Danie podawać na ciepło.
Smacznego!
Danie podawać na ciepło.
Smacznego!

wygląda to wszystko bardzo smakowicie:DD
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńznakomity pomysł, ryż i pieczarki to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuń