Strony
poniedziałek, 1 września 2014
Papryka faszerowana kaszą bulgur
Kaszę bulgur kupiłam w ilości 2 kg. takie były opakowania, mniej nie było można. Ale wcale z tego powodu nie ubolewam, gdyż nawet ta kasza mi smakuje. Smak - między ryżem a kaszą, właśnie takie mam skojarzenia.
Jakszę bulgur umyłam i ugotowałam , tak jak zwykłą kaszę tj, 1 szklanka kaszy: 2 szklanki wody
czyli 1:2
Składniki na farsz
*1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur
*1 cebula
*1 malutka cukinia
*1/2 szkl. granulatu sojowego suchy
*przyprawy- sól, pieprz ziołowy, przyprawa warzywna,papryka ostra i słodka, koperek lub pietruszka, czosnek ( można pominąć)
Wykonanie
Na patelnię wlewam 2 łyż. oliwy i wrzucam cebulę pokrojoną w drobną kostkę po ok. 4 min. dorzucam cukinię pokrojoną też w małą kostkę oraz granulat.Podlewam odrobiną wody , duszę aby granulat zmiękł. Na końcu dodaję ugotowaną kaszę i przyprawiam do smaku .
Papryki myję, obcinam czubki i usuwam nasiona. Papryki faszeruję, układam pomidorki koktajlowe na wierzchu ( możesz pominąć) i przykrywam" czapeczkami" na dno naczynia żaroodpornego wlewam 1 szklankę wody. Papryki układam w naczyniu.
Piekę w piekarniku 180 stopni około 1 godz. Mi osobiście, bardziej smakują zimne na drugi dzień.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)



Fajny farsz. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńświetne, treściwe i oryginalne danie i na obiad i na kolację. na pewno wypróbuję bo ostatnio coś wieje nudą w mojej kuchni ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń