wtorek, 18 czerwca 2013

Kluseczki z szałwią hiszpańską(chia)

Kluseczki lubię pod każda postacią, lane , gniecione, krojone,formowane itp. Dzisiaj proponuję z mąki  jajka i szałwią tj. nasionami chia.
Porcja na dwie osoby
* 1 jajko
*1 szklanka mąki
*1 szklanka wody
*1 łyżeczka nasion szałwii hiszpańskiej( namoczonych  w 3 łyż. wody)

WYKONANIE
D o miseczki wbijam jajko , następnie mąkę oraz nasionka  i stopniowo dolewam wody aby uzyskać gęste ciasto. Wody daję  tylko tyle aby uzyskać odpowiednią gęstość.   W garnku gotuję wodę i małą łyżeczką  rzucam kawałki ciasta na wrzątek , gotuję  aż wypłyną ok. 3-4 min. .Przelewam zimną wodą i gotowe.
Podaję polane oliwą i posypane nasionkami chia oraz odrobiną gomazio.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajowe :) Nie jadłam takich jeszcze ale zapowiadają się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń