1kg mąki
10 dkg drożdży
woda
1/2 łyżeczki soli
zioła : po 2 łyżki prowansalskie, kumin, majeranek,oregano lub które lubicie.
zaczyn z drożdży: drożdże wymieszaj dwoma łyżkami z ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Zostaw do wyrośnięcia.
Wymieszaj wszystkie składniki razem z zaczynem i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
dodatkowe rady
Wodę do mąki dodajemy ciepłą i powoli na tyle ile wchłonie mąka.Ciasto nie może kleić do rąk czyli trzeba je dobrze wyrobić.
Poszczególne etapy przygotowania- ok.1,5 godz. Koszt całkowity 6zł bez tłuszczu
10 dkg drożdży
woda
1/2 łyżeczki soli
zioła : po 2 łyżki prowansalskie, kumin, majeranek,oregano lub które lubicie.
zaczyn z drożdży: drożdże wymieszaj dwoma łyżkami z ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Zostaw do wyrośnięcia.
Wymieszaj wszystkie składniki razem z zaczynem i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
dodatkowe rady
Wodę do mąki dodajemy ciepłą i powoli na tyle ile wchłonie mąka.Ciasto nie może kleić do rąk czyli trzeba je dobrze wyrobić.
Poszczególne etapy przygotowania- ok.1,5 godz. Koszt całkowity 6zł bez tłuszczu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz