Strony
wtorek, 30 października 2012
Pasztetowa słonecznikowo -agarowa
Od Reni dostałam przepis na pastę ze słonecznika z Agarem. Zmieniłam" co nieco" jak to mówił Kubuś Puchatek. Podam oryginalny przepis a w nawiasie moje zmiany
PASZTETOWA ZE SŁONECZNIKA I AGARU
* 2 szkl. łuskanego słonecznika
* 4 szkl. wody, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do flaków "Apetita"( ja dodałam przyprawy warzywnej i zioła prowansalskie)
* 2 małe łyż. Agar-Agar( dałam 2 duże płaskie łyżki)Wszystkie składniki( bez Agaru) gotuj ok. 15 min. na koniec gotowania dodaj Agar , wszystko zmiksuj zostaw do wystygnięcia.
Ja jeszcze ciepłą masę zawinęłam w algi morskie(które uwielbiam w każdej postaci) , takie jakie używamy do sushi tj. arkusze Zostawić na około godzinę, potem kroić na cienkie plastry. Podawać na kanapkach, do ryżu itp.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja też uwielbiam nori, idę zalać slonecznika i robie jutro, ale niestety z polowy porcji bo mało agaru mam.
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa chyba nie mam tyle cierpliwości, ale wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i pyszne jest :) Podałam z salsą... mniam
OdpowiedzUsuńAnonimowy- super cieszę się ,że smakowało:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam zgodnie z podanym przepisem - takie same ilości , wyszła bardzo dobra ,ale nie taka ścisła -u mnie nie da się kroić na plastry....
OdpowiedzUsuńwarto przed podaniem ,dobrze schłodzić lub dodać więcej agaru, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDodam więcej agaru, bo lodówka nie pomogła :) Ale smak super !
Usuń