wtorek, 27 grudnia 2011

GALARETKI Z MLEKIEM KOKOSOWYM

Moje galaretki z mleka kokosowego, wyglądają  ładnie smakują dobrze.  Przepis na galaretki z mleka kokosowego i agaru

SKŁADNIKI
- 1 szkl. mleka kokosowego  z puszki
- 3 płaskie łyżeczki agar- agar
- 4 łyż.syropu klonowego (  czyli ma być słodkie to jest deser) możesz posłodzić innym  naturalnym słodzikiem np. cukrem brzozowym ostatecznie cukrem)
- świeże owoce np. maliny, truskawki, jeżyny itp. oraz kilka suszonych owoców( żurawina , rodzynki)
-  foremki 

WYKONANIE- mleko wlać do garnka,  agar wymieszać  z wodą( 3 łyż.)  wlać do gorącego mleka, zagotować i natychmiast zestawić. Wlać do silikonowych foremek ,  do każdej foremki włożyć kilka kolorowych suszonych owoców( patrz zdj.)
Agar szybko tężeje , gdy wystygnie wycisnąć z foremek , podawać  z owocami np, malinami , jeżynami , żurawiną. Można polać syropem.
 Foremki gdy mają  różne  ksztłty np. serduszka, gwiazdki  ładnie wyglądają.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. a jakie cudeńka śliczne , ciekawe czy mam agar czy muszę dokupić bo chce takie same :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A Autorka czym słodziła, bo chyba nie syropem klonowym? Z syropem wyszło bure :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umnie wyszło białe- może syrop był u mnie slaby( z ALDIKA) ale można zastąpić ksylitolem i będzie białe,pozdrawiam:)

      Usuń