Moje galaretki z mleka kokosowego, wyglądają ładnie smakują dobrze. Przepis na galaretki z mleka kokosowego i agaru
SKŁADNIKI
- 1 szkl. mleka kokosowego z puszki
- 3 płaskie łyżeczki agar- agar
- 4 łyż.syropu klonowego ( czyli ma być słodkie to jest deser) możesz posłodzić innym naturalnym słodzikiem np. cukrem brzozowym ostatecznie cukrem)
- świeże owoce np. maliny, truskawki, jeżyny itp. oraz kilka suszonych owoców( żurawina , rodzynki)
- foremki
WYKONANIE- mleko wlać do garnka, agar wymieszać z wodą( 3 łyż.) wlać do gorącego mleka, zagotować i natychmiast zestawić. Wlać do silikonowych foremek , do każdej foremki włożyć kilka kolorowych suszonych owoców( patrz zdj.)
Agar szybko tężeje , gdy wystygnie wycisnąć z foremek , podawać z owocami np, malinami , jeżynami , żurawiną. Można polać syropem.
Foremki gdy mają różne ksztłty np. serduszka, gwiazdki ładnie wyglądają.
Smacznego!
Niesamowity ten deser!
OdpowiedzUsuńa jakie cudeńka śliczne , ciekawe czy mam agar czy muszę dokupić bo chce takie same :D
OdpowiedzUsuńA Autorka czym słodziła, bo chyba nie syropem klonowym? Z syropem wyszło bure :-(
OdpowiedzUsuńUmnie wyszło białe- może syrop był u mnie slaby( z ALDIKA) ale można zastąpić ksylitolem i będzie białe,pozdrawiam:)
Usuń