Kanie to moje ulubione grzyby,gdy się zaczyna sezon na Kanie goszczą często na moim stole.
Lubię je usmażyć na patelni z o drobiną soli , ale odrobiną lub wcale.
Lubię panierowane w jajku i bułce tartej lub tylko w mące.
Kanie należy dokładnie umyć w wodzie, posolić odrobinę lub posypać przyprawa warzywną i na odrobinie oliwy smażyć dosłownie 2-3 min. mają być miękkie.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami
zdj.1 kanie prosto z lasu
zdj. 2 z pieczywem
zdj.3 i 4 z ziemniakami i brokułem
zdj.5 i 6 panierowane bułką tartą
zdj.7 kanie- grzybki smażone na oliwie bez panierki
Uwielbiam kanie. To są wbrew pozorom bardzo wszechstronne grzyby. Pyszne i dostępne:-) Kotleciki bym zjadła i to natychmiast;-)
OdpowiedzUsuńJa bym się troszkę bała sama zbierać, zaraz bym jakieś trujaki do domu przyniosła. Ale wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuń