Bigos z babką lancetowatą, jestem pewna że to dobra propozycja tym bardziej, gdy poznamy właściwości babki lancetowatej.
BABKA LANCETOWATA (plantago lanceolata)
Zawierają one glikozydy o działaniu antybiotycznym, garbniki, pektyny, enzymy, karoteny, flawonoidy, witaminy A, C i K, wiele różnych minerałów jak: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, krzem, mangan, molibden, glin i bor.
Babka jako roślina lecznicza stosowana była w starożytnych Chinach, w Persji, Grecji i Rzymie. W czasach późniejszych była używana w medycynie ludowej. Stosowano ją do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i chorobach skórnych. Wyciśnięty sok lub świeże liście babki likwiduj
Babka jako roślina lecznicza stosowana była w starożytnych Chinach, w Persji, Grecji i Rzymie. W czasach późniejszych była używana w medycynie ludowej. Stosowano ją do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i chorobach skórnych. Wyciśnięty sok lub świeże liście babki likwiduj
ą ból, swędzenie i obrzęk po użądleniach owadów oraz powodują szybkie gojenie obtarć skóry.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Przepis na bigos z babką
1/2 główki kapusty
2 duże garście babki lancetowatej
1 papryka
1 cebula
przyprawy-kminek, pieprz ziołowy, majeranek, pietruszka
sól do smaku
2 łyż. oliwy z oliwek
2 szkl. wody
1/4 szkl soku pomidorowego
Kapustę drobno kroimy, babkę lancetowata dokładnie myjemy( ja nie kroiłam ),cebulę kroimy podsmażamy na rumiano na oliwie. Wszystko gotujemy do miękkości i przyprawiamy.
Podajemy z pieczywem.
Babka lancetowata, jej ilość nie może być większa od ilości kapusty.
Dlaczego? Będzie bardzo gorzkie!
Babka lancetowata- młode liście są smaczniejsze nie są łykowate
Zawierają one glikozydy o działaniu antybiotycznym, garbniki, pektyny, enzymy, karoteny, flawonoidy, witaminy A, C i K, wiele różnych minerałów jak: potas, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, krzem, mangan, molibden, glin i bor.
Babka jako roślina lecznicza stosowana była w starożytnych Chinach, w Persji, Grecji i Rzymie. W czasach późniejszych była używana w medycynie ludowej. Stosowano ją do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i chorobach skórnych. Wyciśnięty sok lub świeże liście babki likwidują ból, swędzenie i obrzęk po użądleniach owadów oraz powodują szybkie gojenie obtarć skóry. Nasiona babki są dobrym pokarmem dla kanarków i innych ptaków.
Babka jako roślina lecznicza stosowana była w starożytnych Chinach, w Persji, Grecji i Rzymie. W czasach późniejszych była używana w medycynie ludowej. Stosowano ją do leczenia chorób zakaźnych, krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, jako środek wykrztuśny przy schorzeniach dróg oddechowych i chorobach skórnych. Wyciśnięty sok lub świeże liście babki likwidują ból, swędzenie i obrzęk po użądleniach owadów oraz powodują szybkie gojenie obtarć skóry. Nasiona babki są dobrym pokarmem dla kanarków i innych ptaków.
Wygląda smkowicie i bardzo apetycznie, ciekawe, jaka jest w smaku ta babka.
OdpowiedzUsuńma wyrazisty smak, smaczna i zdrowa ,polecam:)
OdpowiedzUsuń