sobota, 12 lutego 2011

WALENTYNKI I CZEKOLADOWY WEEKEND

Zdj.1.2. -beza+krem z róży+czekoladowe dodatki. Zdj.3 krem z róży+ czekoladowe dodatki.




PRZEPIS NA DESER
Jest to wyjątkowy, piękny, smaczny deser dla wszystkich oraz w drugiej wersji dla wegan.

1-wersja, topimy czekoladę gorzką i np. białą. wykonujemy tak jak na rysunku ozdobne foremki. Wkładamy do lodówki aby zastygły, najlepiej dzień wcześniej, do środka dajemy bitą śmietanę i bardzo wyjątkowy owoc np. granat, figi świeże, truskawki....... .Figę można na patelni rozciąć i zrobić gwiazdę, włożyć na patelnię polać syropem klonowym, lekko blanszować, aby figa połączyła się z syropem.Przykryć drugą forma czekoladową. Zamiast śmietany można dać do środka gałkę ulubionych lodów. Gotowe!

Wersja-2,Foremki z czekolady gorzkiej, tak jak na zdjęciu( Okładamy folią, roztopioną czekoladę wkładamy do np.do woreczka foliowego, robimy wykałaczką dziurkę, wylewamy ozdobne wzorki na formę, wkładamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ( przed użyciem delikatnie zdejmujemy z foli i foremki). Tofu naturalne miksujemy np. z wiśniami, truskawkami lub inne, dodajemy cukier lub syrop klonowy, musi być bardzo słodkie , miksujemy, nakładamy do czekoladowej foremki, ozdabiamy wyjątkowym owocem np. figą i przykrywamy drugą foremką czekoladową. To jest moja propozycja na czekoladowy weekend.






3 komentarze:

  1. fajne pomysł na tą przykryweczkę czekoaldową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miłe Panie, dziękuję za komentarze, te nazwy koszyczki i przykryweczki bardzo mi się podobają, nie mogłam znaleźć odpowiedniej,pozdrawiam czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń