CALZONE Z TOFU I WARZYWAMI
SKŁADNIKI
*2 szkl. mąki białej
*2 szkl. pszennej razowe
*10 dkg. drożdży+ 1 łyż. cukru+ 1/2 szkl. mąki białej+ 1 szkl. ciepłej wody=rozczyn
*2 jajka ( nie koniecznie)
*1 łyżeczka soli
*4 łyż. oliwa z oliwek
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników, oczywiście z wyrośniętymi drożdżami. Ciasto jest takie jak na pizzę. Calzone to taki duży pieróg, placek złożony na pół. Można dawać różne farsze , takie jakie lubimy. Dzisiaj proponuję bardzo łagodny.
FARSZ- 1 marchewka, kawałek selera, 1 pietruszka (korzeń), kawałki papryki -równe kolory. por, pieczarka, dużo tofu.................
Wszystko kroimy w paski, kostkę jak nam się podoba, dusimy aby zmiękczyć warzywa, zaczynając od tych twardych np.marchewka a potem reszta. Na końcu doprawiamy-pieprzem, solą, oregano, majeranek, czosnkiem, tym co lubimy i dodajemy tofu drobno pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy.
FARSZ MOJEJ CÓRKI- kukurydza, pomidory, papryka, czosnek, suszone pomidory,tofu, ostro przyprawione.
Każdy może sam, ułożyć farsz z tego co ma w lodówce i co lubi. Życzę fajnych pomysłów!
RADY- możecie taki pieróg zabrać do szkoły, pracy a także zamrozić
SKŁADNIKI na farsz- taki jaki lubisz lub to co ja proponuję.
Mąka jeszcze ciepła, świeżo zmielona pszenica.
Ciasto
Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym.
Gotowe!
Pięknie dziękuję za ciekawą propozycję (też myślałam o jakiejś 'zakrytej' pizzy) i banerek :) Czy mogłabym jeszcze prosić o wpis do notki z zaproszeniem z linkiem do przepisu?
OdpowiedzUsuńhttp://wegetarianka.blox.pl/2010/09/OSWAJAMY-TOFU-AKCJA-Z-NAGRODAMI.html
żeby wszystko było w 1 miejscu. Poza tym odkryłam kolejny inspirujący blog, linkuję oczywiście :) Pozdrawiam
Wspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuńi jak równo pokrojone warzywa
OdpowiedzUsuńFajne te pierogi
W przepisie na chleb używasz skrótów takich jak : łyż.
OdpowiedzUsuńczy to jest łyżeczka czy łyżka?
Jeśli odpowiesz będę wdzięczna.
Pozdrawiam Anna.
TO są łyżeczki, płaskie jak do herbaty , pozdrawiam
OdpowiedzUsuń