- 1-2 torebek ryżu
- 2-3
- cukinie młode
- papryka czerwona( różne kolory)
- 2 łodyżki selera naciowego
- ser żółty
- pieprz ziołowy, Vegeta,
- możemy dodać pieczarki, proteinę sojową,ser tofu itp.
Następnie wymieszać z ryżem,doprawić do smaku.
Wysmarować naczynie masłem, układać łódeczki cukinie, nakładać ryż z warzywami.
Na wierz układać, plastry sera , można polać sosem pomidorowym ( z kartonika)
Wkładamy do piekarnika 180 stopni. piec ok 30- 45 min.
Całość przykrywamy, folią aluminiową jeżeli to robimy na blaszce do pieczenia.
Ja, przygotowuję cukinie wieczorem i mam obiad gotowy gdy przychodzę z pracy, podaję z sałatą
lub inną surówką.
Niestety nie mam zdjęcia , gotowej potrawy gdyż za każdym razem, nie zdążyłam zrobić.
Moje łakomczuchy po prostu zjadły..............................przepraszam.
SKŁADNIKI: ryż, por, papryka, ser żółty, seler naciowy...............jeżeli mamy w domu proteinę sojową, możemy dodać będzie to namiastka mięsa mielonego, smakuje wybornie ( tylko dobrze doprawić, gdyż jest mdła i bez smaku)
Składniki możemy urozmaicać, dopasować do własnego gustu ale nie za dużo składników, jak dajemy pieczarki to nie dajemy proteiny itp.
Ryż gotujemy.............
Wydrążamy cukinie......................
kroimy warzywa.................
wrzucamy ( z wydrążoną cukinią) pokrojone warzywa, na patelnie.............
dusimy na patelni........maja być al dente (ja dodaję 1 łyż. octu balsamicznego,
dodajemy przyprawy.............
dodajemy ryż..........
nakładamy na łódeczki...........
Nakładamy żółty ser i zapiekamy, gotowe!SMACZNEGO!!!!!!!!!!
Potrawa bardzo ciekawa, ale zawiera składnik, którego nie powinniśmy absolutnie spożywać. Jest nim ser żółty. Jest to produkt wysoce niebezpieczny dla zdrowia, niestety masowo rozpowszechniony i stosowany.
OdpowiedzUsuńPowoduje wiele chorób, gdyż osłabia system obronny organizmu.Są to m.in.: alergie,choroby dróg oddechowych,reumatyzm,choroby nowotworowe, cukrzyca młodzieńcza i in.
Zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z rzetelnymi informacjami nt. wielu chorób i sposobów ich leczenia na stronie net Sławomira Gromadzkiego zajmującego się od lat wielu leczeniem metodami naturalnymi: www.zdrowie1.com
Pozdrawiam, Iwa Wolińska
Zgadzam się w 100procentach z tobą, ser żółty używam sporadycznie -może raz na pół roku. Ser żółty można zastąpić pokruszonym tofu propozycja dla wegan. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń