Moja znajoma mieszka na Alasce, na samą myśl robi mi się zimno.Często dzwoni do nas , więc wypytuję ją jak tam się żyje, w tak trudnych warunkach gdzie większość roku to zima.... i zima. Opowiada o pięknie przyrody gdzie zwierzęta można spotkać koło domu( dzikie zwierzęta).Poprosiłam też o przepis , podała na chlebek kukurydziany, który jedzą z fasolą i ryżem .
Szybkie danie , smaczne i pożywne.
SKŁADNIKI
- 1szklanka kaszy kukurydzianej
- 1 jajko, 1 łyżka cukru( może być miód),1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wszystko razem wymieszać,wlać do natłuszczonej formy , piec180 stopni(piekarnik elektryczny)
około 50 min.Jest pyszny ,tylko szkoda że jest proszek do pieczenia, ale to jest oryginalny przepis. W następnym poście podam przepis na fasolę z ryżem na ostro, który podaje z chlebkiem kukurydzianym.

Składniki:jajko,olej, mleko,cukier,mąka biała,kaszka kukurydziana,proszek do pieczenia, szczypta soli.

Wszystkie składniki mieszamy,

Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę.

Pieczemy ok. 50 min.------w 180 stopni.

Pieczemy na złoty kolor......

A to gotowe chlebki,są bardzo dobre, kroimy na kwadraty.
SMACZNEGO!
dobre, jadłam, szybkie i łatwe , poleca....więcej takich przepisów!
OdpowiedzUsuńta kaszka to nie ugotowana ma się rozumieć? Zrobiłam chclebek wyszedł jak podeszwa twardy chyba za dużą blachę na ilość masy wzięłąm :(
OdpowiedzUsuńnic to nie poddaję sie zrobię raz jeszcze w mniejszej
hmm, ma być pulchniutki, przecież tam jest proszek do pieczenia, kaszka ma być nie ugotowana, można ją namoczyć np. na noc a rano pieczesz, wtedy jest bardziej pulchny chlebek, powodzenia!
OdpowiedzUsuń