środa, 30 marca 2016

Duszone warzywa czyli kolorowo i wiosennie



Porcja dla 4 osób
Koszt  około 6 złotych

Propozycja na obiad lub obiadokolację, kolorowe,smaczne,pachnące wiosną  duszone warzywa.
POTRZEBUJESZ:
 4 - 6 rzodkiewek
 1 słoik litrowy fasolki szparagowej( u mnie własny  wyrób)
 1 papryka pomarańczowa
  kawałek pora ok. 10 cm
 2 garście szpinaku
 prażone migdały
 2 łyżki smalczyku wege jeżeli nie masz umyj oleju
 garść liści czosnku niedźwiedziego
doprawić:  2 łyżeczki ziół, sól, pieprz ziołowy ( u mnie tylko zioła)

WYKONANIE
Na patelnie gorącą wrzucam smalczyk, por pokrojony, paprykę pokrojoną w paski. Po 2 minutach rzucam fasolkę szparagową bez wody oraz rzodkiewki przekrojone na mniejsze kawałki.
W misce mieszam z odrobina oleju szpinak i wrzucam na patelnie mieszając ok 1-2 minuty.
Zestawiam z ognia i dodaję pokrojone liście czosnku n.Na talerzu posypuję m kawałkami prażonych migdałów.
Leczo  podaję z grilowanym tofu i  ziarnami.
:)



2 komentarze:

  1. Moje leczo jest calkiem inne! Opiera sie glownie na ppryce, dodaje tez cukinie i czasem baklazany. Ale nigdy nie fasolke.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację,już na początku myślałam o innej nazwie. Duszone warzywa bedzie idealnie,pozdrawiam:)

      Usuń