Lody karobowe z awokado znajdziecie oryginalny przepis na blogu Zdrowie na talerzu. Przepis łatwy, przyjemny w wykonaniu.Podają przepis za autorką:
Składniki
* 1,5 szkl awokado dojrzałego czyli miękkiego
* 3 łyż. zmielonych rodzynek lub daktyli ( u mnie żurawina)
*1 szkl. mleka kokosowego
* szczypta soli
* 3-4 łyż. karobu
* 3-4 łyż.brązowego cukru
* 2 łyż. syropu klonowego
*2 łyż. soku z cytryny
Wykonanie
Wszystkie składniki zmiksować na gładki gęsty krem. Nałożyć do foremek lub kubeczków. Zamrozić.
1,5 szklanki awokado to dwa średnie owoce.
Żurawinę dodałam tylko dlatego ze nie miałam ani rodzynek ani daktyli. Zdarza się:)
Drugie pyszne lody to lody z melona u mnie Gala ( kolor pomarańczowy i cudnie dojrzały) oraz gruszka.Przepis własny.
Składniki
*1 szklanka pokrojonego melona + 1/2 szkl. obranej gruszki
*1 szkl. mleka kokosowego
*3 łyż. cukru brązowego lub mały banan
* szczypta soli
*2 łyż. soku z cytryny
*2 łyż . syropu klonowego
Wykonanie
Wszystko zmiksować na gładką , puszystą i gęstą masę, Przełożyć do foremek. Zamrozić i gotowe
Smacznego w upalne dni!

Takie lody to nie tylko uczta dla podniebienia ,ale tez pożytek dla ciała , fajnie się prezentują ,a składy maja więcej niż fajne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda to genialnie, zdrowa i pyszna wersja, sama też to zrobię.
OdpowiedzUsuńMargot -są pyszne jedne i drugie, polecam i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńFidia lak -są pyszne zastanawiałam się ,które są lepsze i nie wiem , smakują wspaniale, pozdrawiam:)