Pierogi zrobiłam z mąki żytniej i wyszły takie jagodowe szaraczki.
Przepis na ciasto na pierogi
Przepis na ciasto 1
* 1 szkl. mąka żytnia
* 1 szkl. mąka biała
* ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
* szczypta soli
* 1 łyż, masła
Przepis na ciasto 2
* 1 szkl. mąka żytnia
* 2 szkl. mąki białej
* ok.1 szkl wody bardzo ciepłe
* szczypta soli
* 1 łyż. masła
Ciasto ma być elastyczne, luźne i miękkie, lepiej żeby było za miękkie wtedy można dodać odrobinę mąki. Odwrotnie,gdy ciasto jest twarde i zbite jest bardzo trudne uzyskanie ciasta pierogowego. Wody dolewamy stopniowo, oczywiście potrzebna jest nam maka dodatkowa do podsypywania przy wałkowaniu ciasta. Wodę dolewam, nie wrzątek ale gorącą.
Jagody dokładnie myjemy,ja dodałam 3 łyż ugotowanej komosy ryżowej, Drugie zrobiłam bez dodatków. Z czasów dzieciństwa pamiętam pierogi z jagodami i cukrem . Były pyszne. Dzisiaj ze względów ( mąż nie lubi z cukrem) robiłam bez cukru.
W pierwszej wersji - użyłam 1 pełna szklanka jagód a w drugiej 2 szklanki jagód z komosa ryżową.
Pierogi robiłam malutkie, na jeden kęs. Wyszły pyszne jagodowe szaraczki.
Po ugotowaniu podałam z jogurtem (ja) syropem klonowym i owocami . na drugi dzień odsmażane na łyżce masła.
Pycha!
Poniżej zamieszczam dwa typy samochodów dla Pań oraz dla twardych Facetów.
Jak się podobają?
Na dole ciekawostka ,autko z rzęsami , takiego drugiego nie widziałam a może u Was w mieście takie są ?




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz