Matcha posiada wiele właściwości, które mnie zaskoczyły.
1.redukuje stres
2. wzmacnia system odpornościowy
3.obniża cholesterol
4.pomaga w odchudzaniu
5.zapobiega rakowi
6.spowalnia starzenie
7.dodaje energii
8.usprawnia myślenie
źródło- FitNow
Tak więc możecie poczytać więcej na temat (Matcha) zielonego proszku, którym zostałam obdarowana i który leżał sobie i czekał.
Więc postanowiłam zrobić makaron.
Składniki na makaron
*1 szkl. mąki gryczanej
*2 szkl. maki białej np. wrocławska
*1 jajko
*1 łyż. masła lub oleju
* ok.1,5 szkl. cieplej wody (dodawana sukcesywnie)
* 1/2 łyżeczki soli kamiennej
* 2 płaskie łyżeczki matcha
Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz wody) wkładamy do miski mieszamy i powoli dolewamy wodę zagniatając luźne ciasto. Lepiej, żeby było za miękkie niż twarde. Zagniatamy jeżeli bardzo się klei dodajemy odrobinę mąki. dzielimy na cztery części, Wałkujemy cienkie placki i przesypujemy obwicie mąką. Tniemy na paski, przesypujemy ponownie mąką.Jeżeli chcemy uzyskać wstążki to tniemy wzdłuż , mniejsze wiadomo krótszą strona placka.
Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy po wypłynięciu ok. 3min. Wyjmujemy po ugotowaniu do zimnej wody,odlewamy wodę na sitku i gotowe.
Makaron taki możemy ususzyć nie musimy kupować a swój robiony w domu , smakuje o wiele lepiej.
Makaron zielony z Macha podałam z zupą kalafiorową-krem.






To jest niesamowite!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, kolor piękny! :)
OdpowiedzUsuńsuper !! myślę że do tego makaronu idealnie by pasował farsz ze szpinaku :) oczywiście ze względu na kolor. muszę wypróbować, gdzie można dostać matcha? gdzie to się kupuję..
OdpowiedzUsuńJa dostałam od znajomego, który pracuje w resturacji japońskiej,czyli orginalną, warto pytać w sklepach ze zdrową żywnoscią. Pozdrawiam:)
Usuń