Duży pęczek botwinki( moja prosto od Danusi z ogródka) koperek, pietruszka,1 łyż. oliwy,3 łyz. mleka sojowego w proszku,( może być śmietana wg. uznania) + 2 l wody.
Botwinkę umyć i drobno pokroić, wrzucić na gotująca wodę. Gotować do miękkości ok.5-10 min, doprawić przyprawą warzywna, dodać mleko i sok 1/2 cytryny. Na końcu dodać dużo koperku i pietruszki(pokrojonej drobno)
Podawać z ziemniakami lub jajkiem ( pokrojonym w kostkę). Każdy talerz udekorować gałązka koperku i mini kwiatem bratka.
SMACZNEGO!
zupę botwinkową bardzo lubię ,a taka z bratkiem wygląda zjawiskowo
OdpowiedzUsuńkolorek dziwny, ale pewnie pyszna
OdpowiedzUsuńpycha, muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmargot- dziękuje za piękny komentarz,
OdpowiedzUsuńBeata- masz racje,ma taki mdły kolorek- ale to tylko na powierzchni, jak si zamiesza wygląda i super i smakuje wybornie.
Nesti- o tak na botwinkę teraz najlepszy czas.
pozdrawiam:)